Se her: Træn klogt og spar tid

Arkivfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Motion kræver tid og slid. Men træner du klogt, kan du både spare tid og minimere risikoen for skader. Eksperterne forklarer hvordan.

Vejen fra sofaen til motionscentret kan virke uendeligt lang. Motion kræver tid og samtidig risikerer man skader, hvis man ikke starter op på den rette måde.

Men ifølge Henrik Duer, der er kendt fra TV3-programmet “Ekstremt Fed – et år til at redde livet”, behøver tid ikke være den afgørende faktor.

– Der findes et hav af øvelser, som man kan lave hjemme i stuen med kroppen som vægt, det behøver ikke at kræve en tur i fitnesscentret, fortæller Henrik Duer til Newspaq.

– Jeg har det motto, at den bedste motion er den, der rent faktisk bliver gjort. Det er så meget bedre at træne 20 minutter med øvelser hjemme end det er slet ikke at gøre noget, uddyber han.

Og netop det med ikke at lade motionen vokse til et stort uoverstigeligt projekt er vigtigt for Duer, når han træner sine klienter:

– Vi træner altid ud fra, hvad man minimum skal lave. Måske hænger tanken om en times spinning dig ud af halsen, men så kan du nøjes med det faste hurtige og hårde program på 20 minutter og så gøre mere de dage, hvor du magter det, siger han.

Og faktisk er det helt fornuftigt at starte stille ud både med tid og intensitet, mener fysioterapeut Søren Binderup. Han træner dagligt triatleter, som skal præstere rigtig meget i de flere timer lange løb, de deltager i.

– Men når man starter, så skal man altså tage udgangspunkt i, hvor man er. Det kan godt være, du var i god form en gang, men hvis du ikke har løbet i flere år, så skal du ikke starte ud med fem kilometer, fortæller han.

Desuden skal motionister huske, at man skal øge træningen langsomt, når man først er kommet i gang.

– Det gælder ved alle motionsformer, men illustreres godt ved løb – der siger man, at du helst ikke må øge din træningsmængde med mere end 10 procent om ugen. Du skal altså ikke gå fra 5 til 10 eller fra 10 til 15 kilometer på en gang. Det skal være små udvidelser, også med vægttræning, forklarer Søren Binderup.

Øger man intensiteten for hurtigt, opstår skaderne nemmere, fortæller han. Det gælder både vægt, fart og distance.

– Det er for eksempel også faren ved high intensity training, som er meget populært for tiden. Man kan opnå rigtig gode resultater ved de meget hårde intervaller, men det kræver faktisk, at man har en grundform at gå ud fra, forklarer Binderup.

– Og det er netop den grundform, nogle mennesker ikke har tålmodigheden til at opbygge, og så kommer skaderne, tilføjer han.

Begge eksperter anbefaler dog først og fremmest, at nye motionister finder en sjov træningsform. Det er nemlig nemmere at holde motivationen, når man morer sig.

Fakta:

Her er fysioterapeutens råd til dig, der gerne vil i gang:

– Vælg noget, du synes er sjovt

– Hvis du vil spare tid, så løb

– Hvis du har problemer med led, så svøm

– Hvis du gerne vil ud i naturen, så cykl

– Fordel din træning over hele ugen, så du ikke overtræner enkelte dage

– Vær ikke bange for at søge hjælp fra trænere eller andre fagfolk

Newspaq

Powered by Labrador CMS