Se her: Sådan spotter du hjemmets energislugere

Pressefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Selvom TV, mikroovn og mange andre el-apparater er fast inventar i de danske hjem, er det de færreste der ved, hvor meget strøm den enkelte enhed bruger. Men det er faktisk muligt med et helt særligt, og ganske gratis, apparat at finde ud af, hvor de største strømslugere er, og hvad de koster i forbrug.

Når elregningen dumper ind ad brevsprækken, kan det være svært at danne sig et overblik over, om det er spillekonsollen eller køleskabet, der igen har sendt forbruget i vejret.

– Elregningen giver dig overblik over dit samlede elforbrug, men ikke hvad det enkelte apparat bruger af strøm. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvad der får elregningen til at stige, og hvor du skal sætte ind, hvis du gerne vil spare på strømmen. Derfor er det en god idé at bringe en energimåler i spil, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi.

Energimålere findes i form af SparOmetre, der kan bestilles og lånes gratis på dit lokale bibliotek eller købes i et byggemarked.

Det usynlige forbrug

En velkendt synder i det usynlige elforbrug er apparaternes standby-funktion, men produktets alder, mærke og funktioner spiller også ind, når tørretumblerens samlede forbrug skal gøres op. Her peger Benny Hebsgaard på energimålere som eksempelvis et SparOmeter til at kortlægge, hvor meget strøm den enkelte enhed bruger.

– En god måde at synliggøre de forskellige apparaters forbrug er ved at bruge et SparOmeter, der viser præcis hvor meget strøm, dit køleskab for eksempel bruger. Med den viden er det nemmere at finde ud af, om der er enheder, man skal være ekstra opmærksom på, eller om det er tid til at skifte til en mere energirigtig model, siger han.

Bevidsthed sparer strøm

Selvom mange danskere allerede følger de gængse energispareråd, såsom at slukke for apparaterne efter brug, mener Benny Hebsgaard, at der er meget at hente ved at danne sig overblik over, hvordan elforbruget fordeler sig.

– Jo mere bevidst man bliver om sit forbrug, des større er sandsynligheden for, at man kan reducere det og spare penge i sidste ende, siger han.

SparOmeteret sættes direkte i stikkontakten og måler elforbruget særskilt for hver tilsluttet 230V-enhed. Forbruget kan både aflæses i kWh og kr. og kan måles på dags-, uge-, måneds- eller årsbasis.

Powered by Labrador CMS