Se her: Sådan opdager du snyltere på dit wifi-netværk
Selvom du har spærret dit netværk med et kodeord, kan du være uheldig at få ubudne gæster. Læs her, hvordan du opdager gratister.
Gratister på dit wifi-netværk stjæler i bedste fald en del af båndbredden og gør din internet-oplevelse langsommere.
I værste fald bliver din computer hacket eller dit netværk brugt til ulovligheder såsom deling af børnepornografi.
Så sørg for at beskytte dit netværk med et kodeord på mindst 20 tegn, hvori der indgår blandede små og store bogstaver samt tal, symboler og mellemrum. Så burde du være godt beskyttet.
Program kan tjekke
Har du valgt et åbent netværk, bør du som minimum downloade et gratis program som ‘Who Is On My Wifi’ eller ‘Fing’, der tjekker, om der er uvedkommende på dit wifi-netværk.
– Der findes opslagsprogrammer, der kan vise, om der er andre, der bruger dit netværk. Du kan ikke se, hvem de er, men du kan se, om der er andre ip-adresser på netværket udover din egen, fortæller Carsten Sørensen, teknisk redaktør på magasinet Alt om Data.
Selvom det måske kan virke en smule uskyldigt, er det faktisk en overtrædelse af straffeloven at benytte andres netværk uden tilladelse.
Det er brugstyveri
I dansk lovgivning er det kategoriseret som brugsbrugstyveri og kan udløse bøde eller fængsel i op til et år og seks måneder.
Hackere kan med værktøjer, der er tilgængelige på internettet, knække koden til dit netværk – og chancen er større med et simpelt kodeord.
Derfor skal du ændre standardkoden på dit netværk via routeren, fortæller Carsten Sørensen. Og også gerne navnet på netværket. Producenterne har nemlig ofte en standardkode, som kan være let at lure.
– Det skal man straks ændre. Og det skal være den kryptering, der hedder WPA2. Det er noget af det første og det vigtigste, du skal gøre på din routers konfigurationssider, siger han.
Sådan laver du en stærk adgangskode:
– Brug mindst otte tegn (gerne 20)
– Anvend ikke dit brugernavn, rigtige navn eller virksomhedsnavn
– Undgå hele ord
– Lav en kode, der er afgørende forskellig fra dine tidligere adgangskoder
– Brug store og små bogstaver samt tal – og meget gerne også symboler på tastaturet eller mellemrum.
Kilde: Microsoft.com
/ritzau/FOKUS