Se billederne: Politikere flokkes om Dalai Lama

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dalai Lama bliver ikke inviteret til højbords med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), til gengæld har han torsdag hilst på repræsentanter fra alle Folketingets partier. Også folketingsmedlemmer fra regeringspartierne.

»Vi skal jo have et helt uofficielt, uformelt møde med Dalai Lama i dag (torsdag, red.). Jeg har mødtes med ham før til tilsvarende møder, det er jo fordi, han er interessant at lytte til,« siger socialdemokraternes Mette Gjerskov (S), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Hun understreger, at der er stor forskel på, om man er i regering eller sidder i Folketinget, og at hun stadig bakker op om regeringens politik.

Hverken statsministeren eller udenrigsministeren skal mødes med den tidligere politiske leder af regionen Tibet, der blev besat af Kina i 1950. Tidligere møder mellem regeringsledere og Dalai Lama har udløst diplomatiske kriser med Kina, og Helle Thorning-Schmidt er blevet beskyldt for at sætte handelsinteresser over kampen for menneskerettigheder.

De Radikales udenrigsordfører Zenia Stampe (R) har tidligere forklaret det ikke-eksisterende møde mellem regeringen og Dalai Lama med, at Dalai Lama næppe ønsker at politisere sit besøg i Danmark, nu hvor han ikke længere er den politiske leder af Tibets eksilregering. Hun mener ikke, der er noget underligt i, at hun torsdag selv skal mødes med ham.

»Det behøver du ikke undre dig over, for jeg har jo sagt temmelig ærligt, at jeg også er interesseret i at høre hans side af historien i forhold til Tibet-spørgsmålet. Men det jeg hørte ham sige allerede i går (onsdag, red.) er, at der kun er en vej frem i forhold til kineserne, og det er kritisk dialog. Den skal vi sørge for at bibeholde med Kina, og vi var jo bange for, at et møde på regeringsniveau kunne afspærre forbindelsen mellem Kina og Danmark, og så er der jo ingen dialog,« siger hun.

Enhedslisten er mødt op med fire folketingspolitikere for at snakke med Dalai Lama i Bella Centeret i København, hvor han onsdag og torsdag afholder sine foredrag. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) er ikke bare mødt op for at blive inspireret af den buddhistiske leders budskaber om dialog, tilgivelse og fred.

»Jeg er her for at vise støtten til tibetanernes kamp for et frit Tibet og imod det kinesiske regimes undertrykkelse af tibetanerne. Jeg synes, det er et vigtigt signal at sende, og jeg synes, det er pinligt, at Helle Thorning-Schmidt ikke vil mødes med ham. Tænk, at man kan sende en delegation for at deltage i mindehøjtideligheden for Saudi Arabiens diktator, Kong Abdullah, men at man ikke vil mødes med en menneskerettighedsforkæmper som Dalai Lama,« siger hun.

Flere andre partimedlemmer mener, statsministeren har et forklaringsproblem – om ikke andet, så fordi hun i opposition sagde, at hun ville mødes med Dalai Lama, hvis hun var regeringsleder.

Mødet mellem folketingspolitikerne og Dalai Lama er arrangeret af Støttekomiteen for Tibet.

Powered by Labrador CMS