Se billederne: Overenskomstopgør skudt i gang

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Spørgsmålet om en ny, fælles arbejdstidsaftale for de mange faggrupper i det offentlige ser ud til at blive en af de centrale knaster i de overenskomstforhandlinger, der onsdag blev indledt mellem Kommunernes Landsforening (KL) og fagforeningerne.

Her afleverede parterne deres krav til de kommende armlægninger.

Et af KLs topkrav er, at der diskuteres en bred aftale om arbejdstidsregler for de mange offentlige faggrupper.

»Vi ønsker mere ens arbejdstidsregler. Det gælder især på arbejdspladser med døgnbemanding, hvor mange forskellige arbejdsgrupper arbejder sammen. Der oplever lederne, at det er meget besværligt, at forskellige medarbejdere har forskellige arbejdstidsregler. Der vil vi gerne have mere enkle, smidige og først og fremmest mere ens regler,« siger formanden for KLs Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K).

Med omkring 50 faggrupper under sig er FOA den største spiller, når det kommer til en fælles arbejdstidsaftale. Men at pille så drastisk ved et så centralt punkt vil ikke ske med FOAs gode vilje, lyder det fra forbundsformand Dennis Knudsen, som betegner kravet som »uspiseligt«.

»Det er et af de områder, hvor vi får rigtig svært ved at nå hinanden. For vi mener, at hvis man arbejder på skæve tidspunkter såsom aften, nat, weekend eller helligdage, så skal man have ekstra for det,« siger Dennis Knudsen, der dog overordnet mener, at en fælles overenskomst kan være interessant, hvis der følger visse rettigheder med.

»Så skal det være, fordi vi laver et historisk gennembrud på uddannelsesområdet, så alle FOAs ufaglærte medlemmer får ret til en erhvervsuddannelse,« siger Dennis Knudsen.

Powered by Labrador CMS