Sammenbrud i EU-forhandlinger

Der var for langt mellem parterne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Netop som statsminister Mette Frederiksen (S) kunne øjne små fremskridt i svære forhandlinger om EU’s budget med fornyet udsigt til en milliardrabat og en nedadgående tendens på størrelsen, brød det hele sammen.

Der bliver ingen aftale om EU-budgettet i denne omgang.

– Vi har arbejdet meget hårdt på at indgå en aftale om det næste budget. Desværre måtte vi sande, at det ikke var muligt at nå en aftale. Vi har brug for mere tid, siger EU-præsident Charles Michel.

I mere end 30 timer var EU’s stats- og regeringschefer i gang. I fuld formation en del af tiden – men langt de fleste timer i mellemstore grupper eller på tomandshånd.

Budgetrammen for 2021-27 må aftales på et nyt møde.

Nye konsultationer

EU-præsidenten kan fredag ikke sige, hvornår han er parat til at indkalde stats- og regeringscheferne. Det kræver konsultationer med alle medlemslandene, forklarer han.

– Hvert land har sine bekymringer. De har deres holdninger og særinteresser. De har også nationale parlamenter og borgere. Det er vigtigt at tage højde for de forskelle, så vi kan samles om en fælles holdning, siger Michel.

EU-Kommissionen havde før mødet advaret mod at udsætte en aftale. Det er ved at være sidste øjeblik, hvis konsekvenser for samarbejdet skal undgås fra 1. januar, har det lydt.

Det skyldes, at man fra en ny budgetperiode, der indledes 1. januar 2021, ikke vil kunne aftale og igangsætte noget nyt overhovedet, da det kræver en ramme. Det vil således kunne betyde en udsættelse af EU’s store klimaplan.

Advarslen gentager EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun er bekymret over sammenbruddet.

– Vi er presset af tiden, siger hun.

For stor afstand

Der er behov for mere tid til at finde en aftale om EU’s næste syvårige budgetramme, men det bekymrer ikke Danmarks statsminister.

– Jeg nægter at være i dårligt humør over, at det på mange måder går lige efter bogen, siger Mette Frederiksen (S) efter sammenbrud i forhandlinger om EU-budget.

EU-Kommissionen og andre har advaret om, at det kan betyde, at nye vigtige politikker ikke kommer i gang til tiden.

Mette Frederiksen vurderer, at der er behov for “meget” mere tid, før EU-landene kan mødes. Der er simpelthen for langt mellem nettobetalerne og nettomodtagerne i EU, lyder forklaringen.

Den konklusion nåede den tyske forbundskansler, Angela Merkel, også frem til efter topmødet.

Hun forsøgte undervejs at bane vej for et kompromisforslag sammen med Frankrig og de fire sparelande – heriblandt Danmark. Men EU-landene var ikke klar til at indgå en stor aftale.

Powered by Labrador CMS