Sæt ind før den hårde frost laver skader på huset
I løbet af november er det en god idé, at du som husejer inspicerer dele af boligen - både inde og ude
Vinteren er lige rundt om hjørnet, og det kan betyde hård frost.
Derfor bør du som husejer i løbet af november sikre boligen mod frostsprængninger både inde og ude.
Det fortæller Tine R. Sode, som er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
Udvendigt råder hun til, at du går en tur rundt om huset og tjekker, om der er revner i soklen, fugerne på murværket eller i pudsen på ydervæggene.
Vand og frost skader
- Der kan løbe vand ind i revnerne, og det kan ske, at vandet fryser til. Så udvider det sig, og stykker af pudsen kan sprænge af, siger Tine R. Sode.
Finder du revner på en pudset flade, anbefaler hun, at du banker det løse puds af, og pudser fladen op på ny.
Er der tale om revner i fuger på murværket, skal du fjerne fugen i det område, revnen er, og putte ny fugemørtel ind i revnen. Det kan du gøre med en fugeske.
Indendørs er det en god idé at tjekke, hvor vand- og varmerørene løber. For er de et sted, hvor der kan komme frost - for eksempel i en uopvarmet kælder - skal de isoleres, så der ikke kommer frostsprængninger - altså at rørene revner.
- Man kan isolere rørene med skumgummi-rørskåle, der typisk kan købes i et byggemarked. De skal smækkes omkring rørene, siger Tine R. Sode og understreger, at det primært gælder ældre boliger.
Gå på inspektion
Også Christian Norborg, der er administrerende direktør for virksomheden Byggesagkyndig.nu, opfordrer dig til at gå på inspektion, inden frosten for alvor sætter ind.
Han anbefaler, at du tager et kig på husets brønde.
- Som boligejer har man pligt til at kontrollere sine brønde. Vi anbefaler, at man gør det en gang årligt - og gerne inden frosten besværliggør arbejdet, siger han og fortsætter:
- Man skal tjekke dem for slam og skidt, og få det fjernet, så vandet kan løbe frit.
Da det kan være en kompliceret opgave, råder han til, at du benytter dig af en fagperson, der kan udføre arbejdet.
Tagrenderne
Brøndene er ikke det eneste, du bør kaste blikket på. Det gælder også tagrenderne, som kan blive stoppet til af blade og andet nedfald.
- Hvis der ligger nedfald, kan vandet ikke løbe fra tagrenderne, og det kan føre til, at vandet i tagrenden stiger, og at den dermed ikke har det nødvendige fald. Det kan gøre skade på huskonstruktionen, fordi vandet kan løbe tilbage mod huset, siger Christian Norborg.
Han anbefaler, at du tager handsker på og fjerner skidtet med hænderne, hvorefter du kan spule tagrenderne rene med vand.