Sælsomt syn på bådebroen
I Aalborg tiltrækker en sæl på en bådebro nysgerrige tilskuere.
Der kommer alle slags på en havn. I hvert fald mennesker. I Vestre Bådehavn i Aalborg er kredsen af besøgende udvidet. Med en sæl. Der har lagt sig midt på bådebroen.
Sælen har ligget på broen siden tirsdag aften. Ifølge TV2 Nord er sælen faktisk en slags stamgæst; det er tredje år i træk, den besøger havnen.
Og umiddelbart lader det ikke til, at sælen er specielt bange for andre på havnen – som må skræve over den, når de skal til og fra deres både.
Hold afstand
Sæler er fredede i Danmark, men selv om sælen i Aalborg ser sød ud, skal man altså alligevel ikke komme alt for tæt på.
Det fortæller biolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals; sæler kan nemlig bide – med en mund fyldt med bakterier. Og så er det til lægen.
– Det er noget med tre uger på en god kombination af penicillin og antibiotika, så det er ikke for sjov, siger Kristina Ydesen til TV-stationen.
At den føler sig hjemme – måske endda lidt for meget – kan sejleren Poul Hestbek tale med om.
– Den tisser her midt på broen. Nogen gange så ligger den på ryggen og gør det. Så står der en stråle lige op i luften, og så rammer den sig selv. Det er jo ikke så smart, men så spuler jeg det væk med en vandslange, fortæller han til TV2 Nord.
Mange opkald om sæler
Dyrenes Beskyttelse modtager mange opkald om sæler.
I 2018 fik de 883 henvendelser om sæler, og alene i juni og juli måned modtog de 249 af opkaldene. Men det tal har juni måned i år allerede overhalet med hele 297 opkald. Det svarer til en stigning på 19 procent.
– Selv om det er en voldsom stigning, kan det også vidne om, at flere danskere er blevet bekendt med 1812, frem for en stigning i antallet af sæler, der er i nød. Uanset hvad handler de færreste telefonopkald om en sæl, der rent faktisk er i nød, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Artiklen fortsætter under videoen
Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet, og derfor skal man bare lade den være.
Man skal altså kun ringe 1812, hvis den er skadet, skriver Dyrenes Beskyttelse.