Sådan vil regeringen løse kviklånsproblem
Onsdag mødes Folketingets partier for at forhandle om, hvordan man begrænser kviklån med høje renter.
I et forsøg på at tage et opgør med de kviklån, der fanger mennesker i uoverskuelig gæld, ønsker regeringen et loft på 25 over de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det skriver Jyllands-Posten.
– Vi går ind i forhandlingerne med et klart mål, og det er at tage et opgør med de fuldstændigt ublu kviklån. De skaber et dårligere Danmark, de skaber sociale problemer for udsatte borgere, og de fængsler unge i gældsspiraler, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til avisen.
– Et ÅOP-loft på 25 er det, der skal til for at lukke den del af markedet, som ødelægger folks liv.
Artiklen fortsætter under videoen
ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Et ÅOP-loft sætter en grænse for, hvor høje de årlige omkostninger på et lån må være i forhold til lånets størrelse.
Ifølge et notat fra Erhvervsministeriet løber de årlige omkostninger for kviklån op til 700-800 procent.
Alle erhvervsordførere fra alle Folketingets partier mødes onsdag klokken 10.45 til såkaldt sættemøde om kviklån.
Uholdbart
Venstres forbrugerordfører, Torsten Schack Petersen, erkender, at situationen med de skyhøje renter på kviklån er uholdbar. Han vil dog ikke på forhånd forholde sig til et ÅOP-loft på 25.
For tre år siden forsøgte man også at dæmme op for lånevirksomhederne med lovgivning ved at indføre reglen om, at der skal gå 48 timer fra, at man modtager et tilbud om et kortfristet lån, til man kan takke ja til lånet.
Den regel blev indført i januar 2017, men mange lånevirksomheder ændrede den tekniske betegnelse fra lån til kassekredit, som ikke var omfattet af reglen om de 48 timers betænkningstid.
Forening med eget forslag
Det er ikke kun politikerne, der arbejder på at finde en løsning på problemstillingen.
Brancheforeningen Digitale Långivere præsenterede tilbage i oktober foreningens eget bud på, hvordan man kunne sikre forbrugerne bedre fremover.
– Der har været meget debat om emnet, og vi kan også se, at markedet udvikler sig. Nogle af sagerne, der har været fremme i medierne, viser, at der godt kunne være behov for regulering, sagde talsmand for Digitale Långivere Jens-Ole Kyhl Klitgaard, tilbage i oktober, ifølge Ritzau.
Digitale Långivere foreslog dengang, at man indførte ÅOP-loft på 100 procent.
– ÅOP fortæller ikke noget om, hvad det koster at have det enkelte lån. Og det er problematisk, at det er opfattelsen i samfundet, at det gør det. Derfor foreslår vi et enkelt loft, sagde Jens-Ole Kyhl Klitgaard.
Loftet vil betyde, at hvis man eksempelvis låner 50.000 kroner over tre år, så er den samlede tilbagebetaling maksimalt 100.000 kroner. Men det vil også betyde, at samme regnestykke kan gøre sig gældende, hvis lånet kun løber i få måneder.
– Folk ender i problemer, når de har store forbrugslån, der løber over lang tid. Det vil vores forslag forhindre, sagde Jens-Ole Kyhl Klitgaard.