Sådan ved du, om du er vaccineret
Det kan godt være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, om man rent faktisk er blevet vaccineret. Og hvad gør man, hvis man ikke kan finde ud af det?
Er man i tvivl om, og vil man finde ud af, hvorvidt man er vaccineret mod sygdomme som røde hunde, fåresyge, mæslinger og de øvrige børnesygdomme, er der to scenarier. Har man fået sine vacciner i eller efter 1996, er det ganske lige til. For så vil der være dokumentation for det i Det Danske Vaccinationsregister, som man blandt andet kan finde via sundhed.dk.
Men er eventuelle vaccinationer foretaget før da, så er sagen knap så enkel, og der kan forestå et større detektivarbejde for at finde ud af det. For så findes der ikke nødvendigvis elektronisk dokumentation for det. Det fortæller magasinet Samvirke.
Magasinet foreslår, at man starter med at lede efter sine vaccinationspapirer. Kan man ikke finde papirerne hjemme hos sig selv, så er det en mulighed at lede hos sine forældre. Kommer der heller ikke noget ud af det, så kan man selvfølgelig vælge at tro på forældrenes hukommelse, hvis de altså kan huske det.
Alternativt kan man prøve at kontakte sin læge – også selv om man har skiftet læge én eller flere gange. For hvis man ved lægeskift har givet tilladelse til overdragelse af sin journal, kan det være en mulighed at finde frem til oplysningerne via den.
Er det heller ikke en succes, så kan man prøve at kontakte den læge, man havde som barn – eller dennes efterfølger. I den forbindelse skal man dog være opmærksom på, at en læge kun har pligt til at gemme en journal i ti år efter den seneste kontakt med sin patient.
Og hvad gør man egentlig, hvis det viser sig, at man ikke er vaccineret, eller man fortsat er i tvivl om det? Samvirke fortæller , at anbefalingerne er forskellige i forhold til alder og køn.
Se anbefalingerne i galleriet over artiklen.