Sådan vælger du det rigtige bredbånd

Der er stor forskel på, hvilken bredbåndshastighed du har behov for, alt efter om du skal browse, spille eller streame film på din computer.

Vil du gerne undgå at råbe af din computer i frustration over nettets hastighed? Så klik igennem galleriet for at se, hvilken hastighed der kan dække dit behov.
Vil du gerne undgå at råbe af din computer i frustration over nettets hastighed? Så klik igennem galleriet for at se, hvilken hastighed der kan dække dit behov.
Offentliggjort Sidst opdateret

Har du styr på din bredbåndshastighed? Der er nemlig ikke noget værre end langsomt internet, der får streamede film til at hakke eller ikke tillader dig at downloade store filer.

Årsagen er oftest, at du har en for lav bredbåndshastighed. Derfor er det en god idé at se på, hvad du skal bruge dit internet til, så du får den bedste løsning til dine behov.

Hvad er dine behov?

Sådan lyder det fra seniorøkonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk.

– Du bør først og fremmest tænke over, hvad dine behov er. I en familie er der typisk mange, der har forskellige behov – en vil bare surfe rundt på nettet, en anden vil spille, og en tredje vil gerne streame film og serier, siger Martin Salamon.

Hvor en enkeltperson kan nøjes med en forbindelse på 10 Mbit/s, så skal en familie på to voksne og to børn typisk have en højere hastighed, da flere ofte bruger internettet på samme tid, og det presser forbindelsen.

Der er også stor forskel på, hvad vi bruger vores computer til, og det er unægteligt mere krævende for internetforbindelsen at streame film og serier end at browse og søge rundt på nettet.

Følg denne tommelfingerregel

Derfor er der en god tommelfingerregel, man ofte kan gå efter, fortæller Laust Stoltze, der er teleekspert hos hjemmesiden bredbåndsmatch.dk.

– Hvis du streamer i HD-kvalitet, skal du gerne op på seks til otte Mbit/s per enhed, hvis de kører det på samme tid, siger Laust Stoltze.

Dermed kan det være nødvendigt at have en internetforbindelse på minimum 30 Mbit/s, hvis alle fire familiemedlemmer streamer film fra Netflix samtidig.

Ifølge Laust Stoltze skal der heller ikke meget til, før oplevelsen forværres.

– Mangler du bare en enkelt megabit, så begynder du at skulle vente på, at videoen skal loade, og det er jo meget irriterende, siger han.

Tjek din hastighed

Er du i tvivl om, hvor god forbindelsen er hjemme hos dig selv, kan du altid tjekke det på Energistyrelsens side tjekditnet.dk.

Her er det minimumshastigheden, du skal kigge på, da det i sidste ende er den hastighed, som selskaberne forpligter sig til at levere.

– Der er flere udbydere, der i dag sælger op til 100 Mbit/s, men hvor minimumshastigheden kan være to Mbit/s. Så det er en rigtig god idé at slå op, hvad udbyderen forventer at kunne levere som minimum, siger Laust Stoltze.

Lever internetforbindelsen ikke op til det lovede, kan du bruge det som en anledning til at forhandle dit abonnement.

Pres prisen på dit bredbånd

Men faktisk behøver din internetforbindelse ikke at være dårlig, for at du kan prøve at presse prisen, siger Martin Salamon.

– Det kan være en god idé at orientere sig i markedet. Priserne på særligt de højere hastigheder har nemlig været faldende, og det er ikke alle selskaber, der er flittige til at fortælle deres kunder, at du nu kan få det samme produkt til en lavere pris, siger han.

Langsom computer? Det her kan du gøre

  1. Fjern programmer du ikke længere bruger. De fylder, og deres indstillinger forstyrrer computerens velbefindende.
  2. Rens computeren for skidt. Der kan ligge alverdens rådne elementer i din computer. Sørg derfor for at skaffe dig – betalt eller gratis – programmer, der kan hjælpe dig med at rydde op.
  3. Få styr på, hvilke programmer der åbner, når du tænder computeren. Du kan selv bestemme, hvilke programmer der starter af sig selv. Ubrugelige opstartsprogrammer kan gøre din computer langsommere.
  4. Diskfragmentering: Det lyder forvirrende og dødsygt, men det er guld værd. På Windows-computere finder du systemet ved at højreklikke på dit hoveddrev (ofte C-drevet), klikke på egenskaber, så funktioner og til sidst optimer. Diskfragmentering er ikke nødvendig på en SSD-harddisk. Medieland anbefaler i øvrigt, at du gør det mindst hver tredje måned.
  5. Din computer kan også blive overbelastet med arbejde, hvis den ikke kan komme af med overskydende varme. Derfor er det en rigtig god idé at holde den ren for støv – eventuelt med en støvsuger. Det kan lade sig gøre, men husk at tage strømstikket ud først.

Kilde: Medieland.dk

Undersøg derfor markedet, eller tag fat i din nuværende udbyder for at høre, om du kan få en højere hastighed for samme pris eller samme hastighed til en lavere pris.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvilken bredbåndshastighed du har brug for.

Kilde: Bredbåndstest i det nyeste nummer af Forbrugerrådet Tænk Penge.

Powered by Labrador CMS