Sådan undgår du smitsom ‘jule-syge’

Vask hænderne ofte og grundigt; men vigtigst af alt ordenligt. Hvordan det gøres, kan du blive klogere på her.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du ved sikkert godt, at du skal vaske dine hænder – og gerne ofte. Og i hvert fald efter toiletbesøg, eller når du har rørt ved råt kød.

Men vidste du måske, at du rent faktisk kan vaske dem ‘forkert’? Uanset er der en god guide, du kan følge, når du skal vaske hænderne.

Den kan du se i galleriet over artiklen. Og der kan være en rigtig god grund til at følge den; i skrivende stund er 33 danskere smittet med den frygtede salmonella-virus – og Statens Serum Institut har netop været ud at advare om faren ved de mange juleborde og -buffetter. Gode råd om dem kan du også se i galleriet.

I 2012 offentliggjorde FNs regionale informationskontor for Vesteuropa en artikel, der indledes med en ret markant forklaring på, hvorfor det overhovedet er vigtigt at vaske hænder – med sæbe altså. Tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viste nemlig, at diarréinfektioner koster 1,87 millioner børn under fem år livet hvert år, hvilket gør diarré til verdens næstmest almindelige dødsårsag blandt børn under fem.

Tusind smittes hvert år

I Danmark er  især Norovirus-infektion, der også kendes som roskildesyge, som er en af de mest almindelige årsager til akut maveonde.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Man regner med, at flere tusinde danskere hvert år bliver syge af norovirus, der typisk viser sig som pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré. Man er syg en til tre dage og bliver så rask igen.

Virus overføres typisk fra et andet menneske, som regel via en overflade, man rører ved eller en fødevare. Derfor stiger risikoen for at blive smittet, når vi er mange mennesker, der spiser sammen og rører ved de samme ting og madvarer, for eksempel ved julefrokostbuffeten.

Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på ‘de fem buffet-bud’, der mindsker risiko for smitte. Dem kan du altså også se i galleriet.

Powered by Labrador CMS