Sådan undgår du påskens madspild

Påsken er også højtid for madspild Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Danskerne køber alt for meget mad i påsken, og meget af det ender i skraldespanden. Se her, hvordan du undgår madspildet.

Påsken er højtiden for frokostborde, der bugner med sild, rejer, æg og laks, men påsken er også højsæson for madspild.

Hver gang danskerne bruger 1000 kroner på påskemad, ryger 140 kroner direkte i skraldespanden, viser tal fra Landbrug & Fødevarer. Det svarer til, at danskerne smider mad ud for mere end 279 millioner kroner i påsken.

– Danskerne er bange for, at der ikke er mad nok på bordet i højtiden. Alle de traditionelle retter skal på bordet, og derfor har vi en tendens til at overkøbe i påsken, siger Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Storindkøbet til påskefrokosten er på sit højeste i dagene lige op til påsken, og tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at vi køber 24 procent mere mad i påskeugen sammenlignet med en almindelig uge i løbet af året.

– Op til højtiderne hamstrer vi, når vi handler i supermarkedet, fordi vi ikke vil mangle noget. Vi er vant til, at alle butikker har lukket i helligdagene, og vi glemmer, at det ikke er sådan længere, og derfor behøver man slet ikke at købe så stort ind, siger Selina Juul.

Danskerne har nedbragt madspildet de senere år, men i påsken, falder mange alligevel i. Påsken behøver dog ikke at ende med dårlig smag i munden og masser af mad i skraldespanden. Der er nemlig mange simple ting, du selv kan gøre for at mindske madspildet.

– Mit bedste råd er, at man først og fremmest køber noget ordentligt mad. Det er nemlig svært at smide lækker mad ud. I stedet for at købe meget mere mad, end man har brug for, kan man bruge pengene på de lidt dyrere varer. Kvalitet mætter ofte også hurtigere, siger Birgitte Escherich, der er fødevareideolog og direktør i Kostkompagniet.

Her er eksperternes råd til at undgå påskens madspild:

– Gør plads til påsken, ved at spise det du allerede har op. Ryd ud i fryser, køleskab, skuffer og skabe.

– Tænk allerede på, før du handler, hvad du kan lave ud af påskeresterne.

– Køb mindre ind. Der er ingen grund til at købe ind til 20 mennesker, når i kun bliver det halve. Fravælg nogle af de traditionelle retter, eller køb dem ind mindre mængder.

– De penge, du sparer ved at købe mindre ind, kan du i stedet bruge på mad i bedre kvalitet. Det er nemlig også sværere at smide ud end de billige madvarer.

– Hav en indkøbsliste med, når du handler, så undgår du impulskøb, der er hårde ved pengepungen og skraldespanden.

– Hold de forskellige madvarer i separate skåle, så du let kan pakke dem samme og sætte dem i køleskabet.

– Lad være med at sætte alt maden på bordet på en gang. Server i stedet retterne lidt efter lidt.

– Husk at få sat resterne på køl hurtigst muligt, så madvarerne ikke bliver dårlige.

– Gør plads til en “restehylde” i køleskabet. Hylden skal være i øjenhøjde, så du hele tiden er opmærksom på, hvilke rester du har.

Newspaq

Powered by Labrador CMS