Sådan undgår du et afløb tilstoppet af julefedt
Julen er hjerternes fest, men den er også højtid for stoppede køkkenvaske, dårligt indeklima og ild i adventskransen. Du kan dog forberede dig ud af det meste.
I julen hygger mange sig med god mad, gæster og flot julepynt.
Men de faste traditioner kan også udløse velkendte julekriser som stoppede afløb og brændte juledekorationer.
Særligt fedt i køkkenvasken er en klassiker, fortæller Birger Tannebæk Christiansen, teknisk konsulent hos brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne.
– Vi spiser noget anderledes, end vi plejer i julen, så når vi skyller meget fedt ud i vasken, kan det risikere at stoppe afløbet hele vejen ned.
Han anbefaler at lade fedtet stivne og så smide det i skraldespanden. Det hjælper nemlig ikke altid at hælde kogende vand i afløbet.
– I etageejendomme køler det varme vand af på vej ned gennem faldstammen, når man skyller fedtet af i lejlighederne. Så selv om man har brugt varmt vand, så bliver fedtet koldt undervejs og størkner, forklarer han.
Problemer flere steder
Også på badeværelset kan der blive problemer.
– Hår og andet skidt, som har ophobet sig i afløbet i løbet af de seneste måneder, kan udvikle sig til et problem, når der kommer endnu flere hår, fortæller Birger Tannebæk Christiansen.
Han anbefaler at rense vandlåsene på forhånd.
Du kan i galleriet til denne artikel se, hvad du skal gøre, og ikke gøre, for at holde dine afløb rene.
Samme anbefaling lyder fra Tine Sode, fagekspert hos videncenteret Bolius.
Hun påpeger også en anden julesynder: dårligt indeklima.
– Man skal altid lufte godt ud tre gange om dagen i nogle minutter med gennemtræk, men i juletiden er det altså ekstra vigtigt, for stearinlys udskiller en masse partikler, og de står ofte i mange timer og oser.
– Har man mange lys tændt i adventskranse og juledekorationer, er det desuden en god idé at have en vandforstøver stående eller en halv flaske vand til at slukke ild, hvis det opstår.
Luft ud
Udluftningen er også vigtig, hvis I er flere samlet indendørs end normalt. Særligt på badeværelset er det vigtigt, for her samler fugten sig, når flere skal i bad.
En tredje grund til at lufte ud er, hvis der er gang i køkkenet, siger Tine Sode.
– Nogle mennesker slukker deres røgalarmer i juletiden, fordi der er gang i ovne og komfurer, men mange får ikke tændt dem igen, og det er ret farligt.
– Luft i stedet ud. Skal man slukke for alarmen, så fjern ikke batteriet, men sluk den i stedet igen og igen, indtil røgen stopper.
Tine Sode minder desuden om to ting, du skal huske, hvis du ikke har plads til julemaden i køleskabet, men i stedet bruger altanen eller terrassen.
– Rotter og fugle kan nå det, ligesom temperaturen hurtigt kan overstige de fem grader, som maden helst skal holdes ved.
– Så placér maden højt og gerne i en kasse, så dyrene ikke kan komme til.
Kilde til billedtekster: Videncenteret Bolius.