Sådan undgår du de værste bøffer ved grillen
Det er forår, og vi kokser rundt ved grillen. Fødevarestyrelsens grillråd skal få forbrugerne til at styre uden om de værste grillbøffer.
Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast. Og hvert år bliver flere hundrede forbrugere syge, når Danmark for alvor fyrer op for grillkullet og kaster kalvekød, koteletter og kyllingelår på grillen.
Derfor minder Fødevarestyrelsen nu om de tre gode grillråd:
• To fade – ét til råt og ét til stegt kød
• To grilltænger – én til råt og én til stegt kød
• Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
Flest syge af campylobacter i grillsæsonen
– Hver sommer i grillsæsonen oplever vi, at særligt mange forbrugere bliver syge af campylobacterbakterier, når de griller, fortæller Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.
– Nogle grillentusiaster fristes til at flambere sig ud af problemerne, og giver både bøffer, kyllingelår og grillpølser en spand kul for at minimere risikoen for salmonella og campylobacter. Men hårdt branket kød indeholder de såkaldte PAH’er, som er kræftfremkaldende. Derfor er det så vigtigt, at grillkullene får tid til at blive grå og glødende og uden synlige flammer, inden kødet bliver lagt på grillen. Og sørg også for at vende bøfferne ofte, så de ikke får en sort skorpe, forklarer Gudrun Sandø.
Senere på sommeren tager Fødevarestyrelsen på kontrol- og vejledningsbesøg i de professionelle køkkener – caféer, cateringfirmaer og restauranter – for at se, om medarbejderne der ved, hvordan de undgår PAH.