Sådan undgår du, at grillaftenen ender galt
Med det gode sommervejr kommer også havegrillen ud. Falck har gode råd til, hvordan du undgår grillskader
Duften af velstegte bøffer og velsmagende pølser breder sig i det danske sommerland, og med udsigt til solrigt vejr vil der blive fyret grundigt op under kullene.
– Desværre oplever vi hvert år, at det, der skulle være en hyggelig aften med god mad, ender galt – men det kan med få forholdsregler og lidt omtanke let forhindres, siger Falcks brandchef Bendt Trustrup. Han kommer her med en række gode råd, når man bruger grillen.
Placer grillen på et fast og jævnt underlag, inden den tændes.
Hav en vandslange med vandforstøver, en vandkande eller en spand med vand stående nær grillen.
Brug grill-optændingsvæske eller endnu bedre grilltabletter til at tænde op med.
Når grillen er tændt, skal du blive i nærheden og holde opsyn med den.
Sørg for at alle gløder er slukket, når du forlader grillen.
Falck fraråder:
Brug aldrig sprit eller benzin som optændingsvæske. Begge dele udvikler dampe, som kan eksplodere, når man sætter en tændstik til.
Du må aldrig sprøjte tændvæske på en tændt grill.
Lad aldrig børn være alene ved grillen.
En grill må aldrig tændes indendøre eller flyttes indenfor. Afbrænding udvikler kulilte, som i værste fald kan være dræbende. Selvom man hverken kan se eller lugte det, kan der udvikles kulilte fra grillen i op til 24 timer.
Hvis man vil grille på stranden, skal man være opmærksom på, at sandet bliver meget varmt, hvis man stiller grillen direkte i sandet. Og sandet bliver ved med at være skoldhedt længe efter, at man har fjernet grillen. Det er heller ikke nogen god idé at grave den brugte engangsgrill ned i sandet.
– Vi har haft mange udrykninger til forbrændingsulykker, hvor forbipasserende har brændt deres fødder i sandet. Også hunde med forbrændte poter er blevet kørt til behandling efter sådanne ulykker, forklarer Bendt Trustrup.
Husk også, at grillkullene bliver ved med at være varme i mange timer, og derfor må man heller ikke slutte sin grillaften af med at smide kullene i skraldespanden. Inden man forlader grillen, skal man sørge for, at kullene ikke gløder mere.
Hvis uheldet er ude
Hvis en person alligevel får forbrændinger ved en grillulykke, kan man yde førstehjælp ved at skylle det forbrændte sted med tempereret vand (cirka 15-20 grader).
– Det er vigtigt, at man skyller så hurtigt som muligt, så temperaturen nedsættes. Mens der skylles bør man fjerne løstsiddende tøj og få en anden person til at tilkalde hjælp – om nødvendigt ambulance og brandvæsen over 112. Der skal skylles så længe, der er smerter, dog mindst 30 minutter, siger Bendt Trustrup.