Sådan undgår du at betale de trælse gebyrer
Der findes talrige gebyrer, som følger med regninger og lån. Men nogle af dem kan du med lidt omtanke slippe for at betale.
Når regningen for tv- eller mobilabonnementet tikker ind, kan der følge et betalingsgebyr med. Og det gælder også, selv om dine regninger er tilmeldt betalingsservice.
– Sammenlignet med at betale en regning på brev eller mail er betalingsservice som regel billigere – men det er ikke gratis, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea.
Vil du slippe for gebyrer på dine regninger, bør du i stedet undersøge, om du kan vælge løsningen “automatisk kortbetaling”, forklarer hun.
Den løsning er nemlig altid gratis, da betalingen sidestilles med at betale i tøjbutikker eller dagligvareforretninger, hvor du heller ikke opkræves gebyrer.
I dag har selskaber som YouSee, Netflix og Mofibo alle automatisk kortbetaling som en mulighed, men det er ikke den mest udbredte betalingsløsning.
– Men du kan altid prøve at spørge hos virksomheden, om automatisk kortbetaling er en mulighed, siger Ann Lehmann Erichsen.
Modsat betalingsservice har automatisk kortbetaling dog den ulempe, at hvis dit kort udløber eller bliver spærret, så stopper betalingerne og skal tilknyttes på ny til dit nye kort.
Dyre låne-gebyrer
Vil du slippe for de meget dyre gebyrer, som for eksempel ofte følger med, når du låner penge, handler det om at være særligt opmærksom, allerede inden du indgår en aftale.
Ifølge seniorjurist Martha Nør Kjeldsen fra Forbrugerrådet Tænk kan det nemlig være svært at slippe for et gebyr, når aftalen først er indgået.
– Så skal du genforhandle vilkårene i aftalen. Derfor er det en god idé at være opmærksom på gebyrerne, inden du indgår aftalen, og forsøge at forhandle dig til bedre – eller ingen – gebyrer, siger Martha Nør Kjeldsen.
Prut om prisen
Banker er kendt for at have forskellige gebyrer på alt fra låneoprettelser til pengeoverførsler. Men det skal du ikke nødvendigvis bare affinde dig med.
– Det er vores opfattelse, at et gebyr altid skal være til forhandling, når der er tale om en bank. Så det skal du altid forsøge at tage en snak med din bank om, siger Forbrugerrådets seniorjurist.
Du skal også være opmærksom, hvis der pludselig dukker et udmeldelsesgebyr op, når du melder dig ud af fitnesscenteret.
– Står der intet i aftalevilkårene om, at det for eksempel koster 150 kroner at melde sig ud, så er det i vores optik et ulovligt gebyr, siger Martha Nør Kjeldsen.
Til gengæld er det svært at komme uden om administrationsgebyrerne, når du blandt andet køber billetter til koncerter og sportsarrangementer.
Gebyrer i denne kategori er nemlig helt lovlige og svære at forhandle om, siger Ann Lehmann Erichsen.