Sådan springer du køen over ved Lægevagten
Et nyt forsøg søsættes mandag.
Tryk 9 for at springe køen over. Det lyder næsten som en dårlig joke. Men det er det ikke.
Et nyt forsøg skal nu give alvorligt tilskadekomne en mulighed for at springe køen over.
Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
Mandag 4. september bliver telefonens 9-tal igen til en spring-køen-over-knap i Lægevagten i Region Midtjylland og i Region Hovedstaden.
“Akutknappen” skal de næste cirka tre måneder testes i et lægeligt ph.d.-forskningsforsøg.
Læge Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om “akutknappen” kan skaffe borgere med hastesymptomer hurtigere igennem til Lægevagten.
Borgere bliver tilfældigt udvalgt til forsøget, og vælger selv, om de vil deltage.
Tryk 9
Hvis en borger selv vurderer, at opkaldet haster meget, kan han eller hun taste sig uden om en eventuel kø ved at trykke 9.
– Det kan være, hvis opkaldet drejer sig om trykken for brystet, åndenød eller et barn med høj feber, oplyser Jonas Fynboe Ebert, der er læge og ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.
Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om det vil øge trygheden og tilfredsheden for patienten at få mulighed for at springe køen over.
Snydere smides bag i køen igen
Der er selvfølgelig altid en grund til at ringe til Lægevagten. Og den der ringer, vil sikker også ofte synes, at baggrunden er alvorlig. Alligevel kan man ikke bare trykke på nitallet og kommer forrest.
Hvis ”akutknappen” med tiden bliver indført permanent, vil lægen få mulighed for at sende én tilbage i køen igen, hvis man misbruger systemet.
Et pilotprojekt i foråret 2016 viste, at cirka tre procent af de patienter, der fik tilbud om at springe telefonkøen over, valgte at gøre det.
– De nye forsøg skal blandt andet vise, om det er de rigtige patienter, der bruger akutknappen, siger Jonas Fynboe Ebert.
– Nu får vi vished for, om patienterne oplever akutknappen som en god måde at øge trygheden i ventetiden. Dermed får vi et godt grundlag for at vurdere, om tilbuddet skal gøres permanent, siger Jørgen Nørby.
Han er formand for det rådgivende udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.
Afprøves i to regioner
Akutknappen afprøves sideløbende i Lægevagten i Region Midtjylland, på telefon 7011 3131, og i Region Hovedstadens Akuttelefon 1813.