Sådan sparer du penge på mad efter juledagene
Hvis maden fra juleaften ikke rækker til en omgang mere, så lav resterne om til nye spændende retter.
To hvide kartofler, en halv and og tre glas rødkål. Her kommer fem forslag til, hvad du stiller op med resterne fra juleaften, hvis der ikke er nok til at servere en omgang mere.
Du kan nemlig sagtens forvandle dine tilfældige madrester til helt nye retter i stedet for at smide dem ud.
Og måske er det netop på sin plads, for ifølge Landbrug & Fødevarer udgør danskernes madspild i december ti procent af det samlede årlige madspild, hvilket betyder, at vi alene i julemåneden smider mad ud for 1,4 milliarder kroner.
Kartofler og sovs i nye retter
Har du kartofler tilovers, så brug dem i stedet for kød i en traditionel frikadelleopskrift.
– Du kan også sagtens hakke resterne af din and eller flæskesteg og blande det i, siger Birte Brorson, der er specialist i økologisk og klimavenlig køkkenomlægning og rådgiver for Stop Spild af Mad.
Mos kartoflerne, tilføj eventuelt dine finthakkede kødrester, og rør det til en frikadellefars med revet løg, salt og æg.
I den mere avancerede ende kan du kaste dig ud i en terrine, som er det franske ord for en postej.
– Det er en gammel kending, som vores oldemødre brugte, når de havde kogt kød – så lavede de en postej af det, siger Birte Brorson.
Skær dine kødrester i tern, og put dem i en form med sovserester og grøntsager. Du kan sagtens blande kødtyperne sammen.
Server på rugbrød med dine rester af syltet rødkål eller rødbeder.
Du kan også skære resterne af dine kartofler i stykker og riste dem gyldne i smør sammen med løg.
Skær kødresterne i tern, og tilføj dem til retten sammen med krydderier og slut af med et spejlæg på toppen.
– Kødet skal først på til sidst, så det undgår at blive tørt ved at blive varmet op anden gang, siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.
Noget lidt andet
Vil du bevæge dig væk fra klassikerne, kan du prøve kræfter med et halvnyt modefænomen inden for gastronomien – nemlig bowlen.
– Her arrangerer du resterne pænt i små klatter i en skål og tilføjer frisk cremefraichedressing – eventuelt med lidt appelsin eller svesker, der matcher julen, siger Tove Færch.
Du skal ikke bruge bestemte mængder af de forskellige rester, men blot tage, hvad du har.
Brug din and, medister eller flæskesteg i en sandwichbolle. Tilføj salat og resterne af rødbederne, rødkålen eller agurkesalaten.,
Rund af med sennep eller mayonnaise.
– Uanset om du har and, flæskesteg eller medister tilovers, så kan du stort set bruge resterne i de samme retter, siger Tove Færch.