Sådan sparer du på saltet

Salt er skidt. Vi indtager for meget. Sådan sparer du på det. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

9 ud af 10 danskere spiser for meget salt. Det kan føre til forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme – men du kan selv bremse overforbruget.

Du tror sikkert, at det kun er naboen, der får for meget salt.

Men på trods af, at du ikke selv vender bunden i vejret på saltbøssen, er du faktisk højst sandsynligt en af dem, der indtager for store mængder. Ni ud af ti danskere falder nemlig i den kategori.

Og det skyldes ikke kun den smule salt, du selv drysser på aftensmåltidet. Saltet er ofte skjult i den mad, du finder i supermarkedet.

– Det er det forarbejdede mad som for eksempel kødpålæg og brød, der er en stor synder, men du vil også blive overrasket over, hvor meget salt der er i for eksempel morgenmadsprodukter, siger klinisk diætist hos Diætisthuset i Roskilde, Heidi Rydahl Jensen, til Ritzau Fokus.

Kig på varedeklarationen

For at finde ud af, hvor meget salt du spiser, skal du kigge på varedeklarationen bag på pakken. Salt kan forklædes i ord som natrium og jod, så her skal du være opmærksom. Kroppen har kun brug for halvandet gram salt om dagen, men i gennemsnit spiser en almindelig dansker mellem otte og ti gram dagligt.

– Størstedelen af det salt, vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller kig på næringsdeklarationen, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Else Molander.

Dit blodtryk stiger, når du spiser salt. Det vil falde i takt med, at du indtager mindre, og et lavere blodtryk betyder en lavere risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme. Der er altså gode grunde til at tjekke, om dit saltindtag er usundt for din krop, og du skal ikke være bange for, at din mad bliver kedelig, hvis du skærer ned på saltet.

– Det handler bare om at tilsætte andre smagsgivere som for eksempel krydderurter på kartoflerne, tørret frugt på morgenmaden eller friske grøntsager oven på kødpålægget, siger Heidi Rydahl Jensen.

 

Fakta: Sådan sparer du på saltet:

Lav så meget mad som muligt fra bunden

Bag dit eget brød

Væn dig til mindre salt blandt andet ved at smage på maden, før du salter den – måske er det slet ikke nødvendigt med mere salt

Lad bordsaltet blive i køkkenet, når du spiser. Ude af øje, ude af sind

Skru op for andre krydderier som peber, chili, ingefær, hvidløg, basilikum og så videre

Begræns brugen af færdiglavede supper, saucer og marinader, der ofte er saltbomber

Kilde: Hjerteforeningen

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS