Sådan sparer du lille formue på brusebad

Arkivfoto: Iris/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Familiens brusebade er en af de helt store poster på vandregningen. Men med en sparebruser kan du halvere forbruget

Sangen får let vinger, når du stiller dig under bruserens saliggørende vandstråler. Til gengæld kan melodien lige så let forstumme, når vandregningen lander i postkassen.

Familiens brusebade er en af de allerstørste poster på danskernes vandregninger, der trods et faldende vandforbrug er vokset eksplosivt gennem det seneste årti på grund af stigende priser.

Ifølge den uvildige energirådgivning Energitjenesten bruger en almindelig bruser omkring 12 liter vand i minuttet. Men ved at montere en effektiv sparebruser kan du halvere forbruget til blot fem-seks liter i minuttet.

– Hvis du er en familie med teenagebørn, hvor både vokse og børn går i bad, så er der virkelig penge at spare med en sparebruser. Jeg har selv købt en og blev positivt overrasket over, at den faktisk er rigtig behagelig, selvom den bruger meget mindre vand, fortæller kommunikationschef Claus Christensen.

Afhængig af bopæl

Priserne på en kubikmeter vand svinger omtrent mellem 40 og 80 kroner afhængig af, hvor du bor i landet.

Hos Frederiksberg Forsyning, hvor forbrugerne slipper allerbilligst, har man lavet et regnestykke, der viser, hvor meget en husstand på fire personer kan spare ved at skifte til en sparebruser, der bruger fem liter vand i minuttet.

Hvis hver person tager bad i otte minutter 350 dage om året med den dyre bruser, der bruger 12 liter vand i minuttet, løber regningen op i 4313 kroner om året. Det er 2516 kroner mere, end hvis husstanden havde brugt en effektiv sparebruser.

De fleste forbrugere vil kunne opnå en besparelse på omkring 40 procent af vandforbruget ved brusebadet ved at investere i en sparebruser, vurderer Dansk Energis forbrugsekspert Richard Schalburg.

Men uanset om du vælger at investere i en sparebruser, der koster fra 150 kroner og opefter, eller ej, har dine badevaner også stor betydning for regningens størrelse.

– Man skal lige huske, at vandet er ekstra dyrt, når det er varmt. Og et godt råd er at lukke for vandet, når man sæber sig ind. Det er der mange, der ikke gør, siger Richard Schalburg.

Spareråd:

Typisk kan du halvere vandforbruget til bad ved alene at udskifte brusehovedet. Og når du nu er i gang, kan du samtidig sætte vandsparere på alle vandhanerne i huset.

Har du et gammelt toilet, kan du også her spare både vand og penge ved at skifte til et nyt toilet med lavt vandforbrug. Investeringen vil være tjent hjem på få år.

Kilde: Energitjenesten

Newspaq

Powered by Labrador CMS