Sådan snyder du påsketyvene

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Er du bange for at komme hjem fra påskeferie eller -frokost til et tømt hus? Så læs her, hvordan du sikrer hjemmet mod tyve.

Selvom antallet af indbrud i de danske hjem generelt er faldet de senere år, er påsken højsæson for tyverianmeldelser og bortkomne boliggenstande. Hos Alka Forsikring mener man, at der er dobbelt så mange indbrud i ferierne end uden for feriesænonen.

– Indbrudstyvene har travlt i påsken, fordi vi ikke er i husene. Så prøv at få huset til at se beboeligt ud, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka Forsikring, til Newspaq.

Hun råder husejere til, at man har lyd og lys tændt, der eventuelt tænder og slukker automatisk, og har aftaler med naboen om, at de parkerer i indkørslen, tømmer postkasse og fylder skraldespanden. Tyvene kigger nemlig efter i skraldespanden for at se, om du er hjemme.

De råd er Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp i Trygfonden og Dansk Kriminalpræventiv Råd, enig i. Hun påpeger en anden fordel ved nabohjælpen.

– Vi kender vores naboer, og det er derfor, nabohjælpen virker. Så er det nemlig lettere at undre sig og reagere, hvis der sker noget, der virker mærkeligt, siger hun til Newspaq.

Og der kan være brug for hjælp fra naboer til at skræmme tyvene væk, hvis man ser på statistikken.

– Danmark har europarekord i indbrud, fordi vores døre og låse ikke er særligt sikrede. Vi har ikke tradition for at sikre vores hjem særligt godt, siger hun.

Derfor skal man tjekke, om døre og vinduer er svære at komme ind og ud af. For Lise Agerley forklarer, at hvis det tager mere end to til tre minutter for tyven at stjæle din nye computer eller designmøbler, opgiver de fleste.

Tyvene løber oftest af sted med dyrt design, computere, iPads og fjernsyn. Så skal du ud at rejse i påsken, skal du ikke have disse ting liggende frit fremme, men gemme dem væk i kasser eller skabe.

Fakta: Om indbrud i Danmark

– Danmark er det andenmest indbrudsramte land i Europa, hvor danskerne er udsat for indbrud ni gange oftere end nordmændene og fire gange oftere end svenskerne. Kun Grækenland har flere indbrud.

– Cirka otte procent af de husstande, der har haft indbrud, får endnu et indbrud inden for et år.

– Indbrudstyve går ofte efter tomme huse, der ligger for sig selv uden synlige nabohuse, og hvor låse og vinduer er nemme at bryde op. Er gardinerne trukket for, giver du samtidig tyven arbejdsro og fred fra naboerne til at stjæle i fred.

– For at undgå indbrud skal du sørge for, at alle døre og vinduer er lukkede og låst, og at huset ser beboet ud: Friske potteplanter i vinduerne, tændt lys og radio, vasketøj på snoren, fyldt skraldespand og tom postkasse. Aftal eventuelt med din nabo, at de passer huset, mens du er væk.

– Overvej en alarm, hvis du bor øde, rejser meget, har særligt værdifulde ting i hjemmet eller tidligere har haft indbrud og føler dig utryg.

– Lad være med at skrive på sociale medier som Facebook, at du tager ud at rejser. Vent i stedet til du kommer hjem igen, så du ikke gør det nemmere for tyven at finde ubeboede huse.

Kilder: Det Kriminalpræventive Råd, G4S og Alka Forsikring

Newspaq

Powered by Labrador CMS