Sådan slipper du for næste års dræbersnegle nu
- Snegle er generelt gode nedbrydere af råddent materiale i haven. Men gør man summen op af gode ting og dårlige ting, er dræbersneglen stadig en trussel.
Snart går den nuværende generation af dræbersnegle til, efter de har lagt æg til det nye kuld, som udvikler sig lækkeklar i den kommende tid.
Med det in mente kan du allerede nu begrænse næste sæsons omfang af sneglen, og der er flere gode grunde til at holde haven fri for dræbersnegle.
Artiklen fortsætter under videoen
Først og fremmest er dræbersneglen en invasiv art. Det betyder, at den truer dyrearter og økosystemer, der ellers har hjemme i Danmark. Derfor bør man bekæmpe den.
Det er ikke kønt
Der findes dog andre gode grunde til, at haveejere hader havesnegle. De kosmetiske.
Sagen er den, at havesneglen både raserer køkkenhaver og prydplanter, og vil man undgå den form for hovedpine til foråret, kan man forberede sig nu.
– De første æg blev lagt i juli, og de sidste bliver formentligt lagt til december – afhængigt af temperaturen, siger forsker Stine Slotsbo fra Aarhus Universitets Institut for Bioscience.
– Mange æg klækker allerede inden vinter. Så ungerne overvintrer og vokser sig større og større, i takt med at det bliver varmere og varmere, fortsætter hun.
Find æggene
Dræbersneglens æg er typisk fire millimeter i diameter, runde med en blank, hvid overflade.
De er ikke transparente, men bliver med tiden mere gullige og matte i det. De er som regel altid lagt i kuld mellem 30 og 60 æg steder skjult fra solens udtørring og kuldens frost.
Så kig efter i hulrum, brændestabler, nede langs planterødderne og under brædder, urtepotter og sten.
– Når du finder æggene, så fjern dem, men lad tingene stå, siger Stine Slotsbo og uddyber:
– Samme snegl lægger som en del af sin strategi æg flere steder. Men andre snegle dufter sig frem, hvor de andre har lagt æg. Så samme sted bruges ofte af flere snegle.
– Fjerner man urtepotten, man har fundet æg i, finder de andre snegle bare et nyt sted, som man ikke ved, hvor er. Lader man det være, kan man tjekke og fjerne nylagte æg hver 14. dag, siger hun.
Kom af med dem
Der findes flere måder at komme af med dem på. Flytter du dem, udgør de truslen for økosystemerne et andet sted.
Skadedyrsspecialitet John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol, peger på tre metoder.
– Man kan enten mase dem, samle dem sammen og hælde kogende vand over eller bruge en gasbrænder, hvis det ikke er tørt udenfor, så der går ild i det omkringliggende, understreger han.
– Der findes også godkendte sneglegifte. Men de dræber alle slags snegle, så det bør vi undgå.
Husk kompostbunken
Tjek også kompostbeholderen. Ligger der æg, så kom grenaffald, nedfaldsblade og organisk skrald som kartoffel- og bananskræller i, og vend kompostmassen.
På den måde går naturen sin gang.
– Når man stikker en kompostbunke om – hvilket man i øvrigt altid bør gøre – starter man samtidig en gæringsproces. Varmen fra den proces eliminerer æggene, forklarer John Mogensen.
– Det er det samme, der sker, når en mødding damper, efter der er lagt gødningsaffald på, tilføjer han.
En evig kamp
Du skal dog være klar over, at dræbersneglen vender tilbage, hvis du ikke husker at holde øje med den.
Det er vurderingen, at man aldrig får den udryddet helt, og det er derfor vigtigt, at det bliver en fast ting at luge ud i bestanden af dræbersnegle, hvis man vil undgå dem.
Det kan være vanskeligt at skelne dræbersneglen fra andre husløse arter som rød eller sort skovsnegl. Miljøstyrelsen har derfor udviklet “Sneglenøglen”, som gennem en billedguide kan hjælpe dig med at identificere, hvilken snegl og hvilke æg der er tale om.