Sådan renser du stinkende opvaskemaskine efter ferien

Din opvaskemaskine er ikke selvrensende. Du bør derfor have en god rengøringsrutine, så den vasker optimalt

- Folk glemmer, at der sidder et filter i bunden, som man skal rense regelmæssigt. Så fungerer maskinen også bedst. Og det er altså ikke nok at gøre det en gang om måneden, siger rengøringsekspert Jeanette Lynge Nielsen, der selv renser det en gang eller to om ugen. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Hjemvendt fra ferien åbner du opvaskemaskinen. Og så breder der sig en ærgerlig, muggen lugt.

Har opvaskemaskinen været lukket, mens I har været væk, kan bakterierne nemlig have holdt deres eget poolparty i det fugtige miljø.

- Det er virkelig grobund for bakterier og lugt, fordi der er vådt derinde, siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip under eget navn på Instagram og gennem hjemmesiden husmortip.dk.

- Derfor skal man ikke lukke lågen, når opvaskemaskinen har vasket op, men lade den tørre ordentligt op, forklarer hun.

Giv en dybderens

Har du fået en ildelugtende feriemaskine, bør du give den en dybderens. Og selv uden lugt bør du faktisk gøre det til en fast rutine at komme til bunds med rengøringen.

Selv gør Jeanette Lynge Nielsen det en gang om måneden, men behovet afhænger af husholdningens størrelse og forbruget af opvaskemaskinen, bemærker hun.

- Jeg tømmer maskinen og fylder sæbeskuffen op med citronsyre. Har maskinen et renseprogram - og det har mange af de nye - så brug det. Ellers kan man tage det længste og varmeste program.

- Hvis man har nogle glas, der uheldigvis har fået glaspest, kan de komme med. Men ellers skal der ikke være noget i maskinen, siger Jeanette Lynge Nielsen.

Opløser fedt og pletter

Når maskinen har kørt programmet færdigt, er fedt og pletter blevet opløst.

Herefter fylder rengøringseksperten en lille balje med varmt vand, lidt opvaskemiddel og krystalsoda - som hun understreger, ikke er det samme som kaustisk soda.

Nu skal det indvendige af opvaskemaskinen skrubbes godt. 

Hvis du har muligheden, kan du tage kurve og holdere ud, og ellers kan du skrubbe dem derinde. Skrub også bestikskuffen øverst med en lille børste.

- Jeg skrubber alle ender og kanter. Efter at maskinens renseprogram har løsnet det hele op, lægger jeg maskinens filter og spulearmene i blød i en blanding af varmt vand, sodakrystaller og opvaskemiddel.

- Har man en kurv til bestik, kan den også lægges i blød, tilføjer hun.

Let at overse

Et sted, man let overser, er listen rundt om vaskemaskinen. 

Sørg for at give den en god rengøring, for det sikrer, at den slutter tæt.

- Når jeg har renset helt i bund, fylder jeg salt og afspændingsmiddel på. Så ved jeg, at det er gjort. Det er med at huske at komme foran, så du ikke kører en masse maskinfulde, uden at der er fyldt det nødvendige på.

- Det er vigtigt at have en rutine, for så holder maskinen længst og vasker mest optimalt. Det er megairriterende at åbne den, og så har den ikke vasket ordentligt op, siger Jeanette Lynge Nielsen.

Powered by Labrador CMS