Sådan overvinder du din flyskræk

Angsten for at flyve kan være meget alvorlig for mange og ødelægge en stor del af ferien. Men du kan lære at kontrollere din angst.

Flyveturen er noget mange har angst for. Foto. CLEMENT SABOURIN/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er skønt at ligge og dase under varme himmelstrøg. Men for mange er vejen til den afslappende ferie alt andet end behagelig.

Flyveturen er nemlig noget, mange har angst for. Og når man sidder fastspændt i flyvemaskinen og observerer stewardesserne, der gennemgår sikkerhedsprocedurerne, er man næsten overbevist om, at man aldrig kommer til at have fast grund under fødderne igen. Det fortæller psykolog Henrik Hopff.

– Når man har flyskræk, er man overbevist om, at nu er ens sidste time kommet, og det er hele kroppen, der reagerer på det. Faktisk kan det for nogen være så voldsom en reaktion, at de risikerer at tisse i bukserne, fortæller Henrik Hopff til Ritzau Fokus.

Følelsen at miste kontrollen

Det er blandt andet følelsen af at miste kontrollen, der rammer hårdt, siger Lotte Sabroe Graversen, der er tankefeltterapeut og som blandt andet behandler folk med flyskræk.

– Man er bange for kontroltabet, og man føler, at man lægger livet over i andres hænder. Hjernen går i alarmberedskab, og man får adrenalin i kroppen som en reaktion på, at man skal væk fra den fare, som, hjernen mener, man befinder sig i, forklarer hun.

Sådan gør du, hvis du har angst for at flyve:

1) Vær opmærksom på din vejrtrækning

– Vær bevidst om både din ind- og udånding. Dernæst skal man være bevidst om, at man har kontakt med flyets gulv og med sædet. Bevidstheden om disse ting gør, at man fokuserer på noget andet end angsten, siger Henrik Hopff.

2) Tal med flypersonalet

– Hvis man bliver angst, bliver det hurtigt til et personligt problem, hvor man føler sig meget alene. Men faktisk er det en rigtig god idé at fortælle stewardesserne om sin flyskræk, så holder de øje med dig – de er trænet til at tackle flyskræk og angstanfald, siger Henrik Hopff.

3) Vær ærlig over for dig selv

– Det er en god idé at sige til sig selv, at selv om jeg har denne angst, så elsker og accepterer jeg mig selv, og selv om jeg har flyskræk, så er alting, som det skal være. På den måde kan man overtale hjernen til ikke at være i alarmberedskab forklarer Lotte Sabroe Graversen.

4) Drik ikke mod til

– Alkohol hæmmer vores fornuftige del af hjernen, mens den ingen indflydelse har på den del af hjernen, der sender signaler om, at det er farligt at flyve. Man er derfor i mindre stand til at tænke rationelt, og man forværrer derfor angsten, siger Henrik Hopff.

5) Fortæl dem du rejser med, at du har flyskræk

– Lad være med at forsøge at holde fast i en facade om, at du skal være stærk, for til sidst kan kroppen ikke klare mere. Vær derfor ærlig over for andre om din flyskræk, så de kan være der for dig, forklarer Lotte Sabroe Graversen.

6) Læg mærke til, hvad der sker

– Det man kan gøre, når man føler sig låst fast og uden kontrol, er, at være mere opmærksom. Drop bøger og musik i ørerne, og læg i stedet mærke til, hvad der foregår. Når man eksempelvis registrerer, at alle andre passagerer er helt rolige, når flyet siger en lyd, man er nervøs ved, så virker det også beroligende på dig, siger Henrik Hopff.

7) Kom i god tid

– Det er vigtigt, at man kommer ud til lufthavnen i god tid, da man måske lige har brug for at få lidt ro på sig selv. Så hjælper det ikke noget, hvis man bliver forsinket i security og begynder at blive stresset, siger Henrik Hopff.

8) Søg hjælp

– Har man angst for at flyve og har det rigtig dårligt i mange uger op til afrejse, så er det en god idé at søge hjælp. Ens læge kan også udskrive noget beroligende, hvis der er behov for det, forklarer psykologen.

9) En øvelse du kan lave

Ved tankefeltterapi behandler man blandt andet ved at stimulere energibaner i kroppen, også kaldet meridianer, ligesom ved akupunktur. Der benyttes dog ikke nåle – derimod banker man forskellige steder på kroppen med fingrene. Ifølge Lotte Sabroe Graversen kan du bruge banketeknikken til at dæmpe angsten.

– Start med at banke 10 gange på håndkanten, derefter fem gange mellem lillefinger og ringfinger, når hånden er knyttet, så fem gange under øjet, fem gange på kravebenet og træk så vejret dybt. Øvelsen kan gentages flere gange.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS