Sådan opbevarer du smartest – og ufarligt – din mad
Det er ikke ligegyldigt, hvordan du pakker madrester eller madpakken ind - hverken for sin sundhed eller for miljøet.
Madpakken er færdig, så skal den bare lige pakkes ind.
Men hvordan gør man det smartest? Og hvordan opbevarer man egentlig smartest mad i køleskab og fryser?
Vi har samlet en række gode råd i galleriet over artiklen.
Sølvpapir, madpapir, en frysepose eller måske en madkasse? Det har betydning for både dit helbred og miljøet, hvilket valg du træffer til opbevaring af mad.
– Det dårligste, man kan gøre, er at pakke det ind i sølvpapir. Det kan ikke rigtigt genanvendes, det kan ikke brænde i et forbrændingsanlæg, og det er enormt energikrævende at producere, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening og tilføjer:
– Det har nogle fantastiske egenskaber til for eksempel at kunne holde noget varmt, men rundt om en madpakke i en skoletaske er det unødvendigt.
– Husholdningsfilm er også bedre end sølvpapir, men man skal være opmærksom på at undgå film med PVC, siger Vibeke Myrtue Jensen.
Pas på phthalater
PVC kan indeholde , som er blødgørende, og som kan virke hormonforstyrrende.
– Når madresterne skal opbevares i køleskabet, kan man med fordel putte dem i en skål eller en dyb tallerken, som man har i forvejen – for eksempel af porcelæn – og der kan man sætte en tallerken ovenpå, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.
– Emballage om mad er en meget synlig form for plastik, men derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig idé at bruge. Emballagen står kun for en meget lille del af belastningen i forhold til selve fødevaren, og samtidig er emballagen med til at gøre, at maden holder længere og undgår bakterier, så der ikke kommer så meget madspild ud af det, forklarer hun.