Sådan mindsker du dit CO2-forbrug på internettet
Når du surfer på nettet, koster det i klimabanken. Her får du gode råd til at lette din klimasamvittighed.
Når du for fjerde gange i dag skriver Facebook ind i din internetbrowser, har det en del klimakonsekvenser. Eller måske er du igang med en ny sæson af en virkelig fed serie, som du bare ikke kan vente med at se næste afsnit af. Det hele har betydningen for klimaet.
På verdensplan udleder internettet ligeså meget CO2 som flytrafikken, derfor er det en god idé at gentænke sine internetvaner. Det skriver Videnskab.dk.
I galleriet ovenfor, får du gode tips til at gøre din færden på internettet mere klimavenlig.
Store mængder data
Det forventes, at der i 2025 vil være 75 milliarder apparater, der er tilknyttet internettet. Det er en massiv udledning af CO2, men dine aktiviteter på internettet varierer i, hvor dårlige de er for klimaet.
Jo større mængde data, vi bruger på internettet, jo større bliver vores energiforbrug, så helt generelt er vejen til et mindre CO2-udslip at skrue ned for mængden af det data, vi bruger.
Streaming er værst
Det er derfor, at streaming er den største klimasynd.
– Det, der betyder rigtig meget for CO2-udslippet, er streaming, men også videoer på sociale medier og Youtube,« siger Toke Haunstrup Christensen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.
Boykot
Det er det høje energiforbrug, der gør, at streamingtjenester er en stor klimasynd. Men der er også her forskel på, hvilke streamingtjenester, der er værst. I toppen ligger Netflix, der får sin energi fra datacentre, der primært drives ved hjælp af fossile brændsler og ikke vedvarende energi.
Derfor er en løsning på dine klimakvaler også at se på, hvilke it-giganter, der benytter sig af grøn energi, og boykotte dem, der ikke gør.