Sådan laver du perfekte hveder: Claus Meyer har opskriften
Torsdag aften er det igen tid til varme hveder. Køb dem hos din lokale bager eller gør som Claus Meyer og bag dine egne
At spise varme hveder aftenen før store bededag er en gammel tradition, som holdes i hævd i mange danske hjem.
Store bededag har altid været en helligdag og for at komme den i hu, bagte bagerne altså hvederne dagen før – og danskerne havde, og har, åbenbart svært med at vente til næste dag, så derfor kaster vi os over de nybagte, varme hveder allerede torsdag aften.
Sådan laver Claus Meyer sine hveder
Den kendte kok Claus Meyer har sit bud på, hvordan man får de perfekte hveder: Du skal bruge:
15 gr gær
1 3/4 dl koldt vand
1 3/4 dl kold sødmælk
2 æg
700 gr hvedemel
55 gr sukker
10 gr stødt kardemomme
10 gr salt
55 gr blødt smør
Bland ingredienserne, ælt dejen i cirka 10 minutter på medium hastighed til den bliver glat og blank. Dæk dejen til og lad den hvile i 30 minutter.
Del dejen i 15 lige store stykker. Form bollerne og læg dem på en bradepande med 5 cm. imellem og lad dem hæve i 2-3 timer. Når bollerne er hævet til cirka dobbelt størrelse, vil de nå sammen og får dermed form som hveder.
Bages i cirka 15-20 minutter ved 180 grader i varmluftovn. Afkøles på en rist.
6000 hveder over disken
Har du ikke tid til at bage dine egne, er der alligevel håb: Bagere landet over står klar til at fylde de kendte knopper i papirsposer til de travle danskere. Sådan er det også hos Lagkagehuset i Aarhus.
Hveder er ellers ikke normalt en del af det faste sortiment, men i denne uge forventer man at sælge omkring 6.000 styks.
– Det er svært helt at sætte tal på, men det er deromkring, siger butikschef Vibeke Iversen, der håber på at sælge 3.000 hveder dagen før store bededag.
Store bededag falder fjerde fredag efter påske.