Sådan laver du din egen is

Det kræver en smule akkuratesse, men så kan du servere din egen smagfulde is på de hede sommerdage. Både med og uden ismaskine.

Har du brug for en lækker opskrift på hjemmelavet is med fløde og vanilje så prøv dessertkokken Morten Heibergs. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Du får her en lækker opskrift på hjemmelavet is med ægte vanilje, fløde, sødmælk, sukker, salt og æggeblommer lavet af dessertkokken Morten Heiberg. Se opskriften i bunden af artiklen.

Desserter er et håndværk, der kræver præcision, tålmodighed og en ordentlig opskrift.

Men hvis du holder dig til vejledningen, så kan du sagtens lave din egen smagfulde is hjemme i køkkenet. Og har du først fået smag for det, så er der ikke ingen vej tilbage til supermarkedets frysedisk.

Vil du helt op på den høje klinge og lave is på højde med de gode isbutikker og restauranter, så er der ingen vej uden om en ismaskine. Det fortæller kok Morten Heiberg, som har skrevet en kogebog med isopskrifter og udvikler is for Irma.

– I dag er en ismaskine til at komme i nærheden af for de fleste rent økonomisk, siger han og fortsætter:

– Men når det er sagt, så kan man godt gøre det på andre måder. Så bliver det bare mere som en parfait – en lidt mere mormoragtig flødeskumsbaseret iscreme, man fylder i en form, putter i fryseren og skærer i skiver.

Smag, konsistent og temperatur

For at lykkes med hjemmelavet is skal du have øje for smag, konsistens og temperatur. Ikke engang de bedste råvarer bliver til god is, hvis ikke du rammer den rigtige konsistens, slår kokken fast.

Det handler om at få luft ind i isen. Det er det arbejde, en ismaskine gør for dig. Men du kan i princippet også gøre det uden, hvis du tager isen ud af fryseren og pisker den igennem omkring hvert 20. minut.

Brug en opskrift til vaniljeis, og lav en legeret creme anglaise. Den består af mælk, fløde, salt, vanilje, æggeblommer og sukker.

Her skal du holde tungen lige i munden, for det er tvingende nødvendigt, at du varmer den op til 84 grader – og hverken mere eller mindre. Det kræver et digitalt termometer for den præcision, siger Morten Heiberg.

Andre smage

Hvis du gerne vil have anden smag i isen, kan du tilsætte hakket chokolade eller frugt til den færdige creme anglaise.

– Det er en fordel at sylte eller koge en puré af den friske frugt, du vil have i. Det kan være jordbær, hindbær, mango eller kiwi. Friske jordbær fra haven ville jeg halvere, give et hurtigt opkog i en sukkerlage og lade dem trække, siger Morten Heiberg.

Du kan også bruge essenser som supplement til den friske frugt, fortæller Carmen Gesto, som er kok og produktchef hos Bagetid.

– Det kan være svært at få de stærke smage som i en isbutik. Men det giver mere smag, hvis du først reducerer din frugt, siger hun.

Pindeis

Er du mere til pindeis, kan du lave alverdens varianter med en silikoneform. Isen kan laves på ismaskine og fyldes i formen, eller du kan fylde sodavand i. Du kan også putte frisk frugt i.

– Efter isene har været i fryseren, kan de dyppes i chokolade og pyntes med hakkede nødder, foreslår Carmen Gesto.

Ispindene er også et oplagt sted at lade børnene eksperimentere med det, de har lyst til.

Opskrift på hjemmelavet is

Dessertkokkens opskrift på vaniljeis

Dessertkokken Morten Heiberg giver dig her opskriften på den lækreste vaniljeis med ægte vanilje, fløde, sødmælk, sukker, salt og æggeblommer.

– Du skal bruge 500 gram sødmælk, 500 gram piskefløde, en halv teskefuld flagesalt, en vaniljestang, 200 gram æggeblommer (cirka 12 styk) og 250 gram sukker.

– Hæld mælk, fløde og salt i en lille tykbundet gryde. Kom vaniljekorn og -stang i gryden. Bring det op til lige under kogepunktet.

– Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål. Hæld lidt af den varme mælkefløde i under konstant piskning. Hæld derefter resten i.

– Hæld det tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme under omrøring, til den når en temperatur på 84 grader.

– Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, sæt den i et iskoldt vandbad, og afkøl hurtigt til cirka fire grader under omrøring. Kør derefter med en stavblender.

– Hæld cremen i en tætsluttende beholder, og stil den i køleskabet natten over.

– Kør cremen i en ismaskine. Indfrysningstiden varierer, men stop, når den har fået konsistens som softice. Kom i en tætsluttende beholder.

Kilde: “Heibergs Is” af Morten Heiberg.

Powered by Labrador CMS