Sådan laver du and til Mortensaften
Her er den bedste opskrift på and til Mortensaften, hvor du steger anden ved 160 grader så den bliver virkelig mør og saftig.
Det er slet ikke så svært at lave en lækker and til Mortensaften, men det vigtigt at stege anden ved en ikke alt for høj temperatur, og selvfølgelig ramme den rigtige stegetid.
Her er den bedste fremgangsmåde, så du er sikker på den helt perfekte andesteg, og jeg vil anbefale dig at investere i en dansk og økologisk and, for så smager det altså bare bedre. Og kødet svinder heller ikke for meget.
And til Mortensaften laves af:
1 and på cirka 3,5 kilo
300 gram svesker
2 danske æbler
2 spiseskefulde groft salt
Sådan laver du and til Mortensaften:
Start med at vaske anden grundigt både på inder- og ydersiden, hvorefter den duppes tør. Fjern også gerne gumpen.
Indvendigt krydres anden med salt, hvorefter æblerne skæres i både og fyldes i anden sammen med svesker. Luk anden med en kødnål eller bomuldssnor.
Derefter gnides anden grundigt med salt på ydersiden, og lægges på en rist i et ildfast fad med brystet nedad.
Ovnen forvarmes til 160 grader varmluft, og den temperatur holdes under hele stegetiden.
5 deciliter vand hældes i fadet, og nu skal anden steges i en time.
Tag så fadet med anden ud af ovnen og hæld væsken ud. Tilfør syv liter andefond, læg anden på risten igen men nu med brystet opad, og steg anden færdig i yderligere to timer og 30 minutter.
Den samlede stegefor for anden er tre timer og 30 minutter.
Mål kernetemperaturen i anden, som skal være på 75 grader.
Lad den færdigstegte and hvile på et skærebræt i 15-20 minutter inden udskæring.
Andeskyen bruges til sovs – og her kan du se opskrift på andesovs.
Serveres med brunede kartofler og en frisk rødkålssalat.
Du kan se den fulde opskrift på andesteg her.