Sådan læser du din elregning

Energiselskabet NRGI har lavet en ABC over, hvordan du læser din elregning.
Offentliggjort Sidst opdateret

Vi betaler den alle sammen flere gange om året. Elregningen. Men hvad betaler vi egentlig for? Og hvad betyder alle de tekniske termer på den sommetider store post på det månedlige budget? Energiselskabet NRGi har udformet ’Elregningens ABC’ – en guide til at forstå din elregning.

Eltransportbetaling, minimumsafgift og eldistribution. Hvis det stod på din kvittering i supermarkedet, ville du nok spørge kassedamen en ekstra gang, hvad det lige var, du havde betalt for.

Men faktisk betaler du for eltransportbetaling, minimumsafgift og eldistribution – og posterne udgør vel at mærke en pæn andel af den samlede elregning.

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har fortaget for energiselskabet NRGi, har en femtedel af os ikke styr på, hvor mange penge vi bruger på el om året. En del af forklaringen findes muligvis i, at elregningen indeholder en del flere punkter end blot forbruget i kWh.

– Elregningen rummer mange informationer, som alle har til formål at gøre elprisen gennemskuelig. Det er et myndighedskrav, at de mange punkter udspecificeres. Omvendt kan de tekniske betegnelser virke forvirrende ved første øjekast, og derfor bør man altid læse sin elregning grundigt, siger energirådgiver i NRGi Benny Hebsgaard.

Slår en grundig gennemlæsning ikke til, har selskabet udformet en alfabetisk guide, som skal gøre elregningen enklere at forstå, uanset hvilken eludbyder du har.

•    Abonnement. Dækker omkostninger til målere, drift og vedligeholdelse af det lokale elnet og til administration af energiselskabet.

•    Aftagenummer. Dette nummer skal du bruge, hvis du vil skifte elleverandør.

•    Elafgift. Lovbestemt afgift til staten.

•    Eldistributionsbidrag. Lovbestemt afgift til staten.

•    Elsparesats. Betaling for de energibesparelser, som Energistyrelsen pålægger energiselskaberne at gennemføre.

•    Eltransport Energinet.dk. Betaling til transmissionsselskabet Energinet.dk for drift og vedligeholdelse af elnettet.

•    Eltransportbetaling. Betaling til energiselskabet for brug og udbygning af elnettet.

•    Energispareafgift (tidligere CO2-afgift). Lovbestemt afgift til staten.

•    Installationsnummer. Det nummer din installationsadresse er tildelt i dit energiselskabs system.

•    Kundenummer. Det nummer du som kunde er tildelt i dit energiselskabs system. Der kan være flere installationsadresser tilknyttet et kundenummer.

•    Offentlige forpligtelser (også kaldet PSO). Betaling for lovbestemte bidrag til forskning og udvikling samt tilskud til miljøvenlig produktion.

Forstå de tre sider

De fleste elregninger består af tre sider. På forsiden finder du øverst en opgørelse, der viser dit faktiske elforbrug en måned tilbage i tiden. Dernæst har du en acontoberegning for dine fremtidige betalinger. Til sammen giver de to ting din samlede regning.

På side to ser du din opgørelse. Den første del, transport og afgifter, er lovpligtig, og den skal vi alle betale. Den sidste del er den faktiske opgørelse over dit elforbrug.

På side tre finder du din acontoberegning. Det er dit forventede forbrug frem i tiden, og det er baseret på dit årsforbrug sidste år. Når året er omme, reguleres din acontoberegning ud fra en faktisk aflæsning.

Powered by Labrador CMS