Sådan lærer du at bruge dit nye smart-tv
Kniber det med at få apps som Netflix til at fungere på dit fjernsyn? Her har du en række tips til, hvordan dit tv bliver lidt smartere.
Et stigende antal danskere har i dag koblet deres fjernsyn op til internettet, men op mod halvdelen af os er aldrig kommet i gang med at installere apps på fjernsynet, viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Elgiganten.
Og det overrasker på ingen måde fjernsynsekspert og redaktør på Flatpanels.dk, Rasmus Larsen.
– Smart-tv er i modsætning til smartphones stadig i sin spæde barndom. Hvert år sker der noget nyt, og det er først nu, at producenterne begynder at fokusere på brugervenlighed frem for nye funktioner, vurderer Rasmus Larsen.
Særligt de første modeller på markedet var langsomme og besværlige at bruge. Alt for få tv-producenter har haft fokus på forbrugeren.
Og selvom du er ekspert, kan det være en umulig opgave at få ældre fjernsyn til at fungere i dag, fordi producenten måske ikke længere opdaterer din model.
I brugsanvisningen vil der måske heller ikke være megen hjælp at hente, vurderer Lars Ladingkær, som er redaktør på recordere.dk.
– Hvis du har problemer med dit smart-tv, har du nok større held med at søge hjælp på nettet. Prøv fx YouTube. Du er næppe den eneste ejer af den fjernsynsmodel, som har problemer, så vær ikke bange for at spørge, siger Lars Ladingkær.
Er dit fjernsyn mere end to år gammelt, og kan du stadig ikke få det til at fungere, bør du måske overveje helt opgive og i stedet investere i en streaming-boks fra Apple og Google, som giver adgang til de fleste streamingtjenester for få hundrede kroner.
– Vi er nået langt indenfor brugervenlighed, og mange nye modeller er skam blevet nemme at bruge, men selv for en erfaren bruger som mig, kan det være helt håbløst at få 4-5 år gamle modeller til at fungere, siger Rasmus Larsen.
Smart-tv – Det skal du være opmærksom på:
Der er en række ting, som altid skal være på plads, før du kan begynde at udnytte fjernsynets funktioner optimalt, forklarer de to eksperter.
1) Internetforbindelsen
Smart-delen i dit fjernsyn afhænger i høj grad af, at du har en hurtig og stabil forbindelse til internettet. Du bør derfor undersøge din forbindelse, hvis du oplever problemer med at streamede film og tv-serier, og billedet måske hakker. De fleste fjernsyn kan få adgang til nettet både ved hjælp af den trådløse og den faste forbindelse.
2) Streaming
Mange smart-tv kan downloade et væld af apps, som man kender det fra smartphones, men de fleste kan nøjes med apps til de populære streamingtjenester, fx TV2 Play, Netflix, Viaplay, HBO Nordic mv. Mange af disse apps er gratis at downloade, hvis de ikke er præinstalleret på fjernsynet.
3) Hbb-tv
Herhjemme bruger DR teknologien hbb-tv, som giver adgang til hele DR’s onlinearkiv direkte fra din fjernbetjening. Funktionen ‘datatjeneste’ i indstillinger skal dog være slået til. Du finder funktionen ved at slå over på en af DR’s kanaler på fjernsynet, hvorefter et lille ikon i nederste, højre hjørne af skærmen bør poppe frem.
4) Hav tålmodighed
Det tager under alle omstændigheder tid at lære et smart-tv at kende, og du bør derfor afsætte en del tid til at få de mest basale funktioner på plads.
Lars Ladingkær påpeger, at nogle streamingtjenester kræver, at du først har oprettet abonnement og brugerprofil på din computer eller tablet, før du kan se fx HBO Nordic på fjernsynet.
– Man skal gøre sig klart, at noget forarbejde kommer til at foregå uden for fjernsynets menuer, før man kan komme i gang med at se Game of Thrones, siger han.
Fakta:
Fire ud af ti danskere, 40 procent, har i dag et smart-tv, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2013 var tallet 24 procent.
/ritzau/FOKUS