Sådan kan coronavirus også ramme børn
Isolationen fra omverdenen kan få store konsekvenser for børn i udsatte familier. Det vurderer flere eksperter. Kommuner skal forsætte opsøgende arbejde, mener Red Barnet
Det er ikke kun landets sygehuse, der oplever travlhed i disse uger.
På krisecentrene for voldsramte oplever man dobbelt så mange henvendelser som normalt, og flere steder er man i akut pladsmangel.
Med den tilsyneladende stigning i vold mod primært kvinder kan man frygte, at det samme gør sig gældende for børn i udsatte familier.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Det skriver Kristeligt Dagblad.
– Det er klart, at når vi oplever en stigning i antallet, der henvender sig på krisecentre, så skyldes det selvfølgelig den pressede situation, som coronavirussen har sat mange familier i. Her skal udsatte familier få en i forvejen presset hverdag til at fungere på ofte få kvadratmeter, og denne belastende situation kan udmønte sig i både fysisk og psykisk vold – og selvfølgelig må vi forvente, at det også går ud over børnene, siger Kuno Sørensen, der psykolog ved Red Barnet.
Han forklarer, at man normalt ser en stigning i konfliktniveauet i udsatte børnefamilier ved sommerferier og juletid, hvor børn og forældre er intensivt sammen.
– Lige nu kan man frygte, at det går værre. For modsat ferierne kan børnene ikke på samme måde sendes væk til legekammerater eller bedsteforældre. Der findes ikke de samme aflastningsmuligheder, siger han.
Kan blive opdaget
På hotlinen Bryd Tavsheden kan voldsramte børn ringe eller skrive ind anonymt.
Her forklarer organisationens generalsekretær, Isabella Wedendahl, at antallet af henvendelser er nogenlunde det samme som normalt.
Det er dog ikke nødvendigvis et godt tegn, vurderer hun:
– Den anden dag havde vi eksempelvis en dreng, der ringede ind og spurgte, om forældre kan komme i fængsel for at slå. Det svarede vores telefonpasser på, men pludselig lagde drengen på. Om det skyldes, at han blev bange for at tale med os, eller om han var bange for at blive opdaget, ved vi af gode grunde ikke. Men vi ved, at vold også handler om at overvåge, og lige nu har voldsramte børn ikke meget alenetid, hvor de i fred og ro kan ringe til os, fordi de er isoleret med deres forældre, siger hun.
I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan man passer på sit mentale helbred under krisen.