Sådan holder du liv i planterne over vinteren
Få stueplanterne til at strutte i de mørke måneder med kunstigt dagslys, forstøvet vand og et boost af mikronæringsstoffer.
Dagslyset er på et minimum om vinteren. Og selv når det titter frem, er det med så lille intensitet, at de ikke når at gavne dine indendørsplanter.
Det kan få dine stueplanter til at svinde ind og give gule blade og tyndbenet vækst. Men nusser du lidt om dem, giver du dem bedre betingelser til at holde stand gennem de mørke måneder.
Artiklen fortsætter under videoen
Du kan for eksempel overveje at kaste et par hundrede kroner efter en såkaldt vækstlampe.
– Man må ikke tro, at man bare kan bruge en almindelig pære eller LED-lys. Det er slet ikke nok energiudveksling. Der skal mere kul på drengen, siger landskabsarkitekt og haveekspert Jesper Carl Corfitzen.
– For at komme så tæt på dagslys som muligt skal man op på 6000 lumen. Bare to timer giver dem et tilstrækkeligt boost, fortsætter han.
Derimod må du gerne stille dem et køligt sted om aftenen.
Investerer du ikke i en lampe, så placer planterne i vindueskarmen eller ved et lysindfald, så de er så tæt på dagslyset som muligt.
Planterne går i dvale
I mange hjem er radiatoren installeret umiddelbart under vinduet, og det danner et omend endnu mere varmt og tørt indeklima. Det skal du indtænke i vandingen.
– Planterne går i en slags dvale om vinteren. Så jordbunden må faktisk gerne være til den tørre side, inden man vander, siger Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.
– Men giv gerne bladene et douche med en vandforstøver hver anden eller tredje dag, tilføjer hun.
De fleste af de populære stueplanter som fingerphilodendron, flamingoblomst, fredslilje, væddeløber og kinesisk pengetræ kan sagtens tåle – og har faktisk også godt af – lettere udtørring, inden du vander med cirka en til to ugers mellemrum. Gerne med et dyp i en dyb skål.
Husk gødning
Ifølge Jesper Carl Corfitzen bør du også give dem et skvæt gødning med mikronæringsstoffer oveni. Også selv om vi er uden for vækstsæsonen, som strækker sig fra april til oktober.
Men giv kun gødning i halv dosis i forhold til sommerhalvåret.
– Det er så lavpraktisk som at sammenligne det med, hvordan man mon selv ville se ud, hvis man fjerner alle vitaminer og næringsstoffer fra sin egen mad, siger Jesper Carl Corfitzen og tilføjer:
– Så bliver man – i gåseøjne – nok også selv lidt gul i kanten, siger han.
Derimod er sukkulenter som kaktusser langt mere robuste.
Selv om lysbetingelserne stadig ikke er optimale – det er blandt andet det, der gør, at piggene svinder ind – så kan de godt holde stand i stuen.
Vinteren er også sæson for løgplanter som hyacinter og vintergækker.
– De holder ikke så længe. Men når de afblomstrer indenfor, så kan du plante dem ud i haven, hvor de så blomstrer næste år, tipper Louise Møller.
Kilde til billedtekster: landskabsarkitekt og gartner Jesper Carl Corfitzen.