Sådan holder du god kontakt til ældre borgere
Fat pen og papir, skriv et gammeldags brev, og send gerne billeder med. Det vil mange ældre huske fra gamle dage.
For at beskytte ældre og sårbare mod den potentielt livsfarlige coronasmitte har regeringen udstedt forbud mod at besøge blandt andet hospitaler og plejehjem.
Men den fysiske beskyttelse har store psykiske omkostninger, lyder det fra både Ældre Sagen og Alzheimerforeningen.
– Corona rydder desværre alt andet af vejen, så man må gøre alt for at besvare kontakten. Ellers bliver det frygteligt ensomt og isoleret, konstaterer Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen.
– Derfor må man udvise alt den kreativitet, man kan, uden at bryde myndighedernes anvisninger, tilføjer han.
Du kan for eksempel stå ude foran vinduet og vinke, smile og snakke gennem det. Og ellers ringe, Facetime, Skype og sende sms’er, hvis modtageren vel at mærke kan det.
Medier har allerede berettet om familiemiddage og børnefødselsdage, hvor mormor sidder virtuelt med ved bordet over en Skype-forbindelse.
Tænk analogt
Desværre er ikke alle ældre i teknisk eller kognitiv stand til det.
Derfor opfordrer og håber Ældre Sagen og Alzheimerforeningen, at plejehjemmene kan hjælpe med at formidle kontakt mellem beboer og pårørende – i det omfang plejepersonalet, som i forvejen løber stærkt, har tid.
Du kan også lægge en buket blomster, en hilsen eller chokolade i receptionen og bede plejepersonalet om at overrække det.
– I gamle dage skrev man breve til hinanden. Og det kan man genoptage nu. Det vil også vække minder. For det vil mange ældre huske fra gamle dage, siger Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.
Risiko for isolation
Grundet coronakrisen har Ældre Sagen stoppet alle aktiviteter – IT-kurser, foredrag, motion, demens-aflastere, kørestolsskubbere og plejehjemsvenner – foreløbig frem til 1. juni.
Og det forværrer risikoen for ensomhed og isolation hos en i forvejen sårbar gruppe.
– Derfor skal gøre alt, hvad vi kan for at bevare kontakten, siger Michael Teit Nielsen.
Den fysiske adskillelse er brutal. Især for demenspatienter.
– Vi ved, at fysisk berøring er noget af det, der kan berolige og give lindring for de mentale smerter, som demenssygdomme kan give, siger Michael Teit Nielsen.
Derfor opfordrer både han og Alzheimerforeningen alle til at byde ind med kreative forslag til at bevare kontakten under coronakrisen.
– Frustrationer, omvæltninger og forvirring kan desværre skubbe til demens, som kun er en fremadskridende sygdom, siger Nis Peter Nissen.