Sådan har Instagram indflydelse på din kost
De flotte madbilleder på de sociale medier kan have betydning for, hvad du selv spiser.
Det er efterhånden alment kendt, at man i dagens Danmark bliver inspireret af, hvad der sker på de sociale medier. Det gælder også, når man taler om kost.
For ser du flere billeder fra dem, du følger, af grøntsager, så kan det også være, at du ender med spise flere grøntsager selv, skriver Healthline.
Artiklen fortsætter efter videoen
Gør som de andre
Et nyt studie har sat sig for at undersøge, hvordan kostvaner kan ændres igennem brugen af sociale medier.
– Det her studie indikerer, at vi kan blive påvirket af vores sociale jævnaldrende mere, end vi er klar over, når vi udvælger fødevarer. Det ser ud som om, at vi underbevidst tænker over, hvordan andre opfører sig, når de skal tage beslutninger om, hvilke fødevarer de vil indtage, siger Lily Hawkins, der er forfatter på studiet og PhD studerende på universitetet i Birmingham.
Det er dog ikke kun på de sociale medier at disse normer hersker. Det fungerer også ude i virkeligheden, hvor man enten sammenligner sig med klassekammerater, kolleger eller andet.
To særlige træk
Tesen om, at vi bliver påvirket af andre, vi ser på de sociale medier, har vist sig at være vedkommende i særligt to henseender.
Omkring 369 universitetsstuderende har medvirket i et studie, hvor de er blevet spurgt til deres egne kostvaner, og hvordan de opfatter de kostvaner, som deres venner medgiver online.
Det viste sig blandt andet, at de personer, der opfattede, at deres venner oftere lagde billeder af grøntsager og frugt, også selv fortalte, at de spiste meget frugt og grønt.
Når der blev spurgt til de mere usunde varer, stod det klart, at det de deltagende mente deres online-venner burde spise af usunde ting, var faktisk det, deltagerne selv indtog.
Kan bruges smart
Studiet, der ikke med 100 procents sikkerhed beviser, at der er faktisk er en sammenhæng mellem, hvad man indtager, og det man ser på sociale medier, så kan studiet bruges til noget meget væsentligt.
Det kan nemlig hjælpe til at sprede budskabet om en sund kost, samt hvorfor det er så vigtigt at spise sundt.
I håb om at budskabet florerer iblandt vennegrupper og insinuerer at alle ens online-venner lever sundt, så er man også selv motiveret til at gøre det samme. De er dog kun et håb og ikke noget, der faktisk er sket.