Sådan gør du ovnen ren efter julemaden
En beskidt ovn efter julemaden er nær uundgåelig. Nu samler vi de bedste tips og tricks.
Står du for den store julemiddag i år, så kender du nok til den værste del af hele madlavningen – nemlig den ovn, som efter and, flæskesteg, gås eller noget fjerde ligner en mindre krigszone. Hvert år er den beskidte ovn kimen til stor frustration.
Artiklen fortsætter under videoen
Mange går og tror, at det at få en ren ovn, er lig med umenneskeligt hårdt arbejde. Det er ikke tilfældet. Brun sæbe, håndsæbe og flere andre midler er tricket til en ren ovn, men du kan læse om alle metoderne i galleriet til denne artikel.
Tro ikke på mirakler
Men hvis du vil have en ren ovn, handler det først og fremmest om at droppe alverdens “mirakelmidler” og kigge på det, der virker af en ganske særlig årsag. Brun sæbe er vejen frem, fordi det er et basisk produkt. Jo mere basisk, sæben er, jo bedre opløser den fedtet.
– Det er bare vigtigt, at det er brun sæbe af den hårde slags, som har en pH-værdi på mellem 11 og 13 frem for almindelig flydende brun sæbe, som ligger på 8, har Anne Grete Rasmussen, fagekspert hos Bolius, tidligere fortalt Ritzau.
Sæben kan godt være hård ved hænderne, så det er en god idé at arbejde med gummihandsker og ellers klø på med krum hals.
Ikke alle ovne skal vaskes ens
Inden at du kaster dig over projekt ren ovn, skal du dog sikre dig, at ovnen ikke allerede evner at gøre sig selv ren. Ovne, der kan gøre sig selv rene, skal for det meste bare indstilles korrekt, og så klarer de rengøringen selv.
Det hjælper dog hverken på bageplader, riste eller indersiden af ovnlågen. For råd til at gøre de dele rene, kan du kigge i galleriet. Det er desuden overraskende dyrt i strøm at lade en ovn rense sig selv, og Anne Grete Rasmussen råder alene af den grund folk til selv at stå for rengøringen engang imellem.