Sådan gør du chips sundere – uden det kan smages

Danskerne spiser generelt for meget salt, men du kan sagtens skære på chipsenes salt uden at gå på kompromis med smagen, viser ny forskning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ni ud af ti danskere spiser generelt for meget salt. Og det hjælper bestemt ikke på regnestykket, hvis der ryger chips i indkøbskurven to-tre gange om ugen.

– Men faktisk kan man sagtens reducere saltindholdet i chips med 30 procent, uden at det påvirker smagen, siger Davide Giacalone, der er forsker i sensorisk videnskab ved Syddansk Universitet.

I faktaboksen nedenfor artiklen kan du se flere gode råd til, hvordan du kan spare på saltet i madlavning generelt.

Han står i spidsen for et nyt, stort studie, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Food Quality and Preference.

I studiet blev et stort forsøgspanel sat til at spise både saltreducerede chips og almindelige chips. Og i blindsmagningen kunne folk lide begge dele lige godt.

– Det overrasker mig, da salt ellers har betydning for både smag, konsistens og holdbarhed, siger Davide Giacalone.

Når testpersonerne derimod fik lov at se posen først, var dommen anderledes. Her kunne folk markant bedre lide smagen og konsistensen på de kendte chips og mærker end de saltreducerede alternativer.

– Det viser noget om, at emballagen påvirker smagen mere end saltet i sig selv. Man kan sagtens reducere saltet uden at gå på kompromis med smagen og teksturen, siger Davide Giacalone.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke varer der ofte har et meget højt saltindhold.

Hjerteforeningen er positiv

Hjerteforeningen kalder det et godt skridt i den rigtige retning.

For selv om chips ikke udgør en grundsten i hverdagskosten, så rykker man sin saltgrænse, jo mere salt man spiser, forklarer Natasha Selberg, der er ernæringsfaglig seniorkonsulent i Hjerteforeningen.

Du vil altså få smag for mere salt i din mad, fordi dine smagsløg vænner sig til saltet, ligesom hvis du spiser meget chili.

– Omvendt vil smagsløgene vænne sig til mindre salt, hvis man reducerer sit saltindtag. Derfor er det positivt, hvis forbrugere og producenter opdager, at mindre salt ikke kompromitterer smagen, siger hun.

Allerhelst skal du begrænse dit indtag af chips. For selv om du går efter en saltreduceret version, er der stadigvæk masser af kalorier og mættet fedt i de sprøde kartoffelskiver.

– Men det er jo de færreste, som spiser æblebåde, når de har lyst til chips. I stedet kan man prøve at spise en mindre mængde. Det vil også være en måde at mindske det samlede saltindtag fra chips, siger Natasha Selberg.

Og der er god grund til at skrue ned for saltet. For meget salt øger nemlig risikoen for mavekræft, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Det gælder for hele befolkningen. Men børn og unge, som har et højt forbrug af chips, fastfood og andre saltholdige fødevarer, kan være særligt udsatte.

Sådan sparer du på saltet

Lav så meget mad som muligt fra bunden

Bag dit eget brød

Væn dig til mindre salt blandt andet ved at smage på maden, før du salter den – måske er det slet ikke nødvendigt med mere salt

Lad bordsaltet blive i køkkenet, når du spiser. Ude af øje, ude af sind

Skru op for andre krydderier som peber, chili, ingefær, hvidløg, basilikum og så videre

Begræns brugen af færdiglavede supper, saucer og marinader, der ofte er saltbomber

Kilde: Hjerteforeningen

– Et meget højt saltindtag hos børn og unge er særligt bekymrende, fordi de tåler langt mindre, før der opleves symptomer, siger Natasha Selberg.

Powered by Labrador CMS