Sådan genkender du symptomerne på frygtet lungesygdom
Det er let at genkende symptomer på legionærsygdom, hvis man har haft influenza. Kombineret med tør hoste og ondt i brystet, lugter det af legionærsygdom.
Går du og tror, at du har influenza, men er det kombineret med en tør hoste og brystsmerter, har du oplevet de gængse symptomer på legionærsygdom. Oplever du symptomer på legionærsygdom, bør du være forberedt på, at der er tale om en sygdom, der slår 10-15% af smittede ihjel, og at der altså er tale om en sygdom, vi i Danmark tager meget alvorligt.
Statens Serum Institut (SSI) skriver, at legionærsygdom ofte kommer efter indånding af små forstøvede vandpartikler, der er forurenet med legionella. Vandpartiklerne kaldes “aerosoler”, og de kan blive dannet i mange forskellige vandsysstemer, såvel som i et spabad, i en vandforstøver og en højstryksspuler.
Rammer dig i badet
Legionærsygdom er derfor ofte noget, man i Danmark bliver ramt af, når man er i brusebad. De første symptomer på legionærsygdom er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Sygdommen minder altså om influenza, men i løbet af kort tid indtræder der tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter, ifølge SSI.
Herfra udvikler legionærsygdom sig til lungebetændelse med åndedrætsbesvær. Sygdommen er meget alvorlig, og langt de fleste patienter med diagnosen, bliver indlagt på sygehus. Ifølge SSI dør mellem 10 og 15% af smittede af legionærsygdom. I 2016 døde 22 menensker, efter at de var blevet smittet med legionella, i alt 12% af de smittede. Langt de fleste blev smittet ude i offentligheden, mens 37 fik legionærsygdom i 2016 under ophold i udlandet.
Du kan blive indlagt
Hvis man vil undgå risikoen for at blive smittet med legionærsydom, er det først og fremmest vigtigt, at man bader i vand, der er vamt nok, og at det udstyr, man bader med, ikke er i fare for at blive forurenet.
SSI anbefaler, at man skyller bruseslanger og brusehoveder med mere end 50 grader varmt vand ofte, og at man derudover skifter disse ud regelmæssigt.
Legionærsygdom kan ifølge SSI ikke behandles med pencilin men med andre former for antibiotika. Har man symptomer på legionærsygdom, vil man formentlig blive hospitalsindlagt for at modtage behandling.