Sådan får mænd hævn mod utro kvinder

Hvis en mand mistænker sin partner for at være utro, holder han kortere tid i sengen

Mænd, der mistænker deres partner for at være utro, holder ikke så længe i sengen, peger nyt studie på. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Evolutionen kan have fundet på et trick, der giver mænd en form for hævn mod en utro partner.

Et studie fra Oakland University peger på, at han ganske enkelt ikke holder så længe i sengen, hvis han mistænker partneren for utroskab.

Ifølge Videnskab.dk påpeger den danske forsker Trine Bilde,  professor på Institut for Bioscience – Genetik, økologi og evolution på Aarhus Universitet, at det er værd at tale om.

– Jeg synes, det er et interessant studie, fordi det indikerer en fysiologisk respons på risiko for at blive hanrej. Nemlig hurtigst muligt at få afleveret sin sæd og ikke overlade banen til elskerens sæd.

Hun fortæller desuden, at fænomenet kendes fra dyreriget. Det er dog ikke tidligere blevet påvist hos mennesker.

– På mange måder føler mennesket sig frakoblet sin biologi, men her har du nogle effekter, som helt klart har bund i helt gedigne evolutionære mekanismer.

Konkurrerende sæd

Den biologiske strategi, der sættes i gang, kaldes sædkonkurrence.

Det går i al sin enkelthed ud på, at manden vil forsøge at udkonkurrere elskeren ved at dyrke sex med sin partner så hurtigt som muligt. I teorien kan hans sæd, hvis den er hurtig nok, nemlig nå frem til ægget før elskerens.

– Det er så snedigt lavet, at det tager lidt tid for sædceller at rejse op i gennem livmoderhalsen og befrugte kvinden, og det vil sige, at hos chimpanser, hos mennesker og mange andre dyr er det sådan, at hvis du kan dyrke sex med hende lige bagefter, og dine sædceller er hurtige, vil de faktisk kunne udkonkurrere dem, der allerede er der, siger evolutionspsykolog Jill Byrnit til Videnskab.dk.

Der skal dog fart på, hvis det skal lykkes – der er nemlig kun et vindue på få timer. Men det er vigtigt, forklarer Trine Bilde.

– Det er vigtigt, fordi det er omkostningsfuldt at have børn, og det kræver, at man passer godt på dem og bruger meget energi og tid på at fodre dem og passe på dem. Så hvis det ikke er ens egne børn, er det evolutionært set en rigtig dårlig investering.

Lille sammenhæng

For at nå frem til konklusionen, at manden holder kortere i sengen, hvis han mistænker sin kæreste for utroskab, spurgte forskerne 410 mænd og 455 kvinder ind til deres seneste samleje med deres partner. Forskerne spurgte, om samlejet var længere, kortere eller samme varighed som normalt, og om deltagerne oplevede en risiko for, at partneren var utro.

Metoden gør Trine Bilde en anelse skeptisk.

– Som et indledende studie synes jeg ikke, det halter nogen steder, men i og med at det er et spørgeskema, og man selv skal rapportere, hvad man opfatter som risiko for, at ens partner har en anden partner, og man selv skal svare på, om man opfatter parringstiden i den seneste gang, man har været sammen med sin partner, som længere eller kortere end normalt, bliver det upræcist.

Men spørgeskema-metoden har også sine fordele, fordi den ikke tæller minutter. Et samlejes varighed varierer meget fra par til par – så hvad der kan være helt normalt for nogle, er meget lang eller kort tid for andre.

Powered by Labrador CMS