Sådan får du søvn i sommervarmen

Er du en af de mange danskere, der har svært ved at sove i varmen, så er der heldigvis hjælp at hente.

Smid tøjet og find sommerdynen frem. Sådan lyder bare to af rådene til at få en god søvn i sommerheden. Foto: /free
Offentliggjort Sidst opdateret

Du vender dig om på siden. Så om på ryggen. Så prøver du at lægge dig på maven, mens du endnu engang sparker dynen af og griber ud efter din mobil for at se, hvad klokken er, og hvor mange timer du kan sove, inden du skal op.

Mange sommernætter forløber på denne måde for rigtig mange af os, når varmen for alvor buldrer ind over Danmark, som den gør i disse dage, men du kan sagtens få en god nattesøvn, selv om temperaturen siger +20 grader udenfor. Det fortæller Mikael Rasmussen, som er søvnvejleder ved Center for Stress og Trivsel.

Han finder det naturligt, at mange har svært ved at sove i sommervarmen, men understreger også, at det i bund og grund er et spørgsmål om tilvænning. Efter et par dage vil vi helt sikkert falde i søvn, fordi kroppen simpelthen ikke kan holde til søvnunderskuddet, siger han.

– Klassikeren er jo, at mange oplever søvnproblemer de første nætter, når de tager til for eksempel syden i sommerferien, og det skyldes jo, at vores kropstemperatur har svært ved at falde, når omgivelserne er varme. Man skal bruge flere ressourcer på at komme af med varmen, og det forstyrrer typisk søvnen.

Samme melding kommer fra seniorforsker ved Rigshospitalet, Glostrup Birgitte Rahbek Kornum. Hun fortæller desuden, at der er visse steder på kroppen, man med fordel kan sørge for at køle ned, hvis man har det svært med varme.

– Det er især maven og hovedet, der skal være kolde. Det er ikke hænderne eller tæerne, du skal køle ned, for man kan slet ikke sove med kolde tæer, fortæller hun.

Birgitte Rahbek Kornum tilføjer, at lyset i sommernætterne for mange er mindst lige så generende som selve varmen, og at mørklægningsgardiner derfor er en rigtig god ting. Både for at holde varme og lys ude af soveværelset.

Sov køligt

Er man voldsomt generet af varme i sit soveværelse, kan det desuden være en idé at rykke en madras ind i et koldere værelse i de varmeste sommernætter, lyder rådet fra seniorforskeren.

Ifølge søvnvejleder Mikael Rasmussen ligger den optimale sovetemperatur for de fleste af os på omkring 18 grader, men han understreger, at mange af søvnproblemerne i bund og grund skyldes bekymringer og ikke selve varmen.

– Det er vigtigt at sige til sig selv, at det gør ikke noget, at man vågner om natten badet i sved, og at man ikke skal blive irriteret over at ligge vågen. Sig til dig selv, at du sagens kan præstere dagen efter, og at du kommer til at sove bedre næste nat, siger søvnvejlederen.

Han råder desuden til, at du ikke bliver liggende i sengen i timevis, hvis du ikke kan sove. Så er det bedre at stå op og at lave noget andet som for eksempel at lytte til noget afslappende musik eller at løse en kryds og tværs, inden du går i seng igen.

Fakta: Seks råd til at sove godt i sommervarmen:

– Luft godt ud i soveværelset inden sengetid og sov med vinduet åbent, hvis det er muligt.

– Anskaf dig mørklægningsgardiner og skærm gerne af for solen hele dagen. Det holder temperaturen i soveværelset nede og giver grundlæggende bedre søvn.

– Tag et varmt bad en halv times tid før sengetid. Det varme vand får kropstemperaturen til at stige, hvorefter den falder, inden du skal sove. Et koldt bad gør dig omvendt mere frisk, hvilket kan være et problem, når du skal sove.

– Skift helårsdynen ud med en sommerdyne. Hvis det er alt for varmt, kan du sove med et lagen.

– Sov nøgen. Undersøgelser viser, at kroppen bedre kan komme af med varme uden tøj, og at man generelt får en bedre søvn.

– Hav noget koldt vand på natbordet og eventuelt nogle kolde omslag, som du kan ty til, hvis du får brug for det i løbet af natten.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS