Sådan får du mobilen fri af bakterier

Din telefon er en sand bakteriebombe - og du får den med garanti sjældent gjort rent. Men nu er der gode råd at hente

Offentliggjort Sidst opdateret

Din mobil er vel nærmest en lige så stor bestanddel af din påklædning, som undertøjet efterhånden er. Det er i hvert fald ikke unormalt at se danskere med hovedet solidt plantet i skærmen, når de går rundt på må og få.

Men telefonen er også en af genstande, der er klammest. Du bruger telefonen hele dagen uden at tænke på, hvad du har rørt ved før eller efter. Og det burde give plads til eftertanke: For hvor du vasker hænder løbende, vasker tøj og andet, så kig dig selv i øjnene og overvej, hvor tit du egentlig gør din telefon rent. Næppe lige så ofte som du måske burde.

Derfor er det også vigtigt at gøre det til en vane at tænke over, hvor ofte du bør spritte hænderne eller få gjort telefonen rent. Magasinet Good Housekeeping har samlet få, enkle råd til rengøringen af din telefon.

I galleriet øverst kan du se en guide til, hvordan du gør telefonen nænsomt ren.

Dit eget hygiejneansvar

Mobilen er sekundær i forhold til ens håndhygiejne. Vask som minimum altid hænder inden spisning og madlavning samt efter hvert toiletbesøg, så man sikrer en god grundhygiejne.

Selv om ens telefon som regel kun bliver brugt af en selv, hiver man den til gengæld frem mange gange i løbet af dagen, fordi den ofte bruges til alt fra at sende sms’er og tage billeder til at tjekke e-mails og høre musik.

Dermed bliver mobilen hurtigt et blindspot, ligesom vandhaner eksempelvis også er det, når man ikke har synligt beskidte fingre, når man bruger den, forklarer Lars Münter, sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne.

Hvordan skal man gøre mobilen ren?

Man bør først og fremmest se, om der er en vejledning i mobilmanualen, når man vil rengøre sin telefon. Er der ikke det, skal man være ekstrem påpasselig. Nu er spørgsmålet: “Hvordan skal man gøre mobilen ren?” Pludselig meget relevant.

Hvor tit man skal gøre mobilen ren afhænger af, hvor og hvad man har lavet, inden man bruger den, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.

– Man skal ikke være hysterisk, men tænk på, hvor man tager telefonen hen og bruger den. Har man snavsede hænder, er det en god idé at vaske dem, inden man bruger telefonen, siger hun og fortsætter:

– Det, der smitter, er ikke nødvendigvis synligt. Gør telefonen ren, lige så tit som du ville rengøre andre ting, du har været i tæt kontakt med. Kan man ikke overholde det – og det kan være svært – skal man måske i stedet kigge på sin håndhygiejne og vaske hænder lidt oftere, siger hun.

Powered by Labrador CMS