Sådan får du mindre affald i hjemmet
Køb kvalitetsprodukter, der løbende kan repareres, og køb ikke mere, end I har behov for. Det er nogle af rådene til at skære ned på affaldet.
Der er i øjeblikket stort fokus på at minimere sit fodaftryk på kloden. Og et oplagt sted at sætte ind er ved at minimere den mængde af affald, der lander i den almindelige skraldespand og bliver kørt til forbrænding.
Den seneste tids fokus på klima og miljø har heldigvis givet forbrugerne flere muligheder for affaldsminimering, fortæller Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.
– Man kan for eksempel abonnere på børnetøj og festtøj. På den måde er der en god trend i retning af at være affaldsminimerende som forbruger, siger Nana Winkler og tilføjer, at man også også bare kan dele med sin nabo for at minimere mængden af ting.
Hun mener, at det altoverskyggende råd bør være, at man ikke køber noget, man ikke har brug for. Og det gør sig gældende på tværs af alle dele af ens hverdag.
Køb ikke mere end nødvendigt
Der er ikke nogen grund til at købe to for ens pris i supermarkedet, hvis du alligevel kun får brugt den ene.
– Kigger man på vores daglige affald, så udgør madaffald en stor del. Derfor kan man gøre meget ved at spise op, ikke at købe mere end nødvendigt og bruge resterne, siger Nana Winkler.
Derudover råder hun til at være opmærksom på emballage.
– Internethandel generer eksempelvis mere emballage, siger hun med henvisning til, at det skal pakkes mere forsvarligt ind, når det skal sendes.
– Men man kan kigge efter nogle virksomheder, der sender deres varer i noget, der kan genanvendes, tilføjer Nana Winkler.
Som almindelig forbruger kan det være svært at gøre noget ved alt det emballage, der ender i skraldespanden. For det er ikke alle, der lige bor i nærheden af et emballagefrit supermarked.
– Det er vigtigst at minimere det problematiske affald. Der er ikke grund til at minimere forbruget af vinflasker, som genbruges. Det skal være det, der giver problemer, siger Nana Winkler.
Hun fremhæver problemet sammensatte emballager, som ikke kan genbruges, fordi de er limet eller svejset sammen af vidt forskellige materialer.
Har du brug for noget nyt?
Inden man trykker køb på noget eller svinger dankortet i butikken, bør man også overveje, om man virkelig har brug for at købe nyt, siger Nana Winkler.
– Har du virkelig brug for en ny vaskemaskine? Eller skulle man bruge pengene på at få den repareret? Det er virkelig affaldsminimerende at få ting repareret i stedet for at købe nyt, siger hun.
Hun tilføjer, at der også ligger en del af ansvaret på systemets skuldre, og at man måske bør se på, at det ikke skal være dyrere at få noget repareret end at købe nyt.
Et andet alternativ til at købe spritnyt fra producenten, er at købe brugt, så der ikke skal produceres nyt, når ressourcerne allerede findes derude.
Køb kvalitet
Hos Danmarks Naturfredningsforening råder de til at købe holdbare kvalitetsprodukter – gerne med Blomsten eller Svanen – som kan repareres.
En anden mulighed er at leje produkter eller bruge deleordninger. Der er eksempelvis ikke nogen grund til at have skuret og skabene fyldt med ting, man måske kun bruger en enkelt gang om året.
Har du ting, der ikke er helt udtjente, kan du sælge dem, prøve at bytte dem til andet eller forære dem væk i stedet for at smide dem ud, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I galleriet ovenfor kan du se seks tips fra Nana Winkler til, hvordan du kan nemt og effektikt minimerer dit affald.