Sådan får du mest ud af konfirmationspengene

Det kan være en god idé at investere pengene i værdipapirer, hvis de skal gemmes til barnet bliver for eksempel 18 eller 21. Foto: iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Skal alle pengene brændes af, sættes ind på en opsparing eller investeres? Få eksperternes råd til at få mest ud af konfirmantionspengene.

Hvide kjoler, røde roser og grønne sedler.

Konfirmation handler ikke længere kun om kirkegangen og kristendom – men i høj grad også om penge og gaver. Konfirmander får i gennemsnit gaver for 17.000 kroner ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

– Det kan sagtens være mange flere penge end man umiddelbart kan bruge på de ting, man ønsker sig, og så er det en god idé at snakke med forældrene om, hvor meget, der skal bruges nu og hvor meget, der skal gemmes til senere, siger hun til Ritzau Fokus.

Det er Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, enig i. Han forklarer, at der er forskellige måder at få mest muligt ud af de penge, der ikke skal bruges med det samme på eksempelvis en computer eller en PlayStation.

– Skal man ikke bruge pengene inden for det næste års tid, men måske bruge lidt mere tid til at tænke over, hvad man vil købe, er der rigtig gode vilkår for konfirmander, siger han til Ritzau Fokus.

Investér pengene

I en bankvirkelighed, hvor nulrente er en høj rente, kan man som konfirmand i mange banker nemlig få en del højere rente på eksempelvis fire procent, hvis man låser sine penge i banken i et år – og på den måde få et ekstra tilskud til gaven. Der er dog begrænsninger på hvor mange penge, man kan have på kontoen.

– Hvis det er virkelig store beløb, og pengene skal gemmes til barnet fylder 18 eller skal flytte hjemmefra, kan det være smart at investere dem i værdipapirer. Men det er en smagssag om man er villig til at løbe den risiko, siger Las Olsen.

Forældrene kan også vælge, at pengene skal være bundne, så barnet ikke kan bruge dem før en bestemt alder. Det minder på mange punkter om en børneopsparing, men der er en forskel.

– På en børneopsparing kan du kun skyde 3000 kroner ind om året, men her er der ikke en grænse for, hvad du kan sætte ind om året, siger Las Olsen.

Her skal man være opmærksom på, at hvis pengegaven kommer fra forældrene, er det også dem, der betaler skat af afkastet, altså indtjeningen på beløbet. Er det i stedet bedsteforældrene eller andre, der giver pengene, betaler konfirmanden selv skat.

– Det vil i de fleste tilfælde blive skattefrit, fordi konfirmander oftest ikke tjener over frikortgrænsen, forklarer Las Olsen.

Hvis du eller dit barn overvejer at investere penge, kan man i banken få en guide til at finde ud af, hvilke aktier eller obligationer, man skal vælge og hvor mange penge, man skal investere.

Fakta: Gode råd til konfirmandernes pengeforbrug

– Køber du noget, så gem kvitteringen i to år. Den kan du få brug for, hvis du skal klage over varen. Der er altid to års reklamationsret, hvis der er noget galt med det, du eller dit barn har købt.

– Husk dit barn på at bruge de gavekort, de får. Gavekort forældes efter tre år, men butikken har ret til forkorte tiden.

– Der er kun fortrydelsesret og ombytningsret på det, du eller dit barn køber, hvis I har aftalt det med butikken.

– Børn og unge under 18 år må ikke købe på kredit eller tegne abonnementer, men kun betale med kontanter eller betalingskort. Skal dit barn købe større eller dyrere ting for konfirmationspengene som en computer eller en PlayStation, er det derfor en god idé, at en forælder tager med.

Kilde: Forbrug.dk

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS