Sådan får du energi om vinteren
Ifølge overlæge og søvnforsker har tre ting en reel effekt på humør og energiniveau i de mørke måneder: lys, motion og sund mad.
Vi er netop sprunget ind i et nyt år.
Men tærer de mørke måneder på kræfterne, selv om batterierne burde være opladet efter juleferien, så har det faktisk en helt naturlig forklaring, som er forankret i vores biologi.
Artiklen fortsætter efter videoen
Går i dvale
I den mørke tid udskiller hjernen mere af det døgnrytme-regulerende søvnhormon melatonin, forklarer overlæge Poul Jennum, professor i neurofysiologi ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet.
– Dyr går jo i dvale og nedsætter deres energiniveau om vinteren. Men vi har en forventning om, at vi skal være mindst lige så aktive om vinteren.
– Så på den måde er der misforhold mellem ydre omstændigheder og indre krav, siger Poul Jennum.
Søg lyset
Der er tre parametre, vi selv kan skrue på, som påvirker vores energiniveau i de mørke måneder: kost, motion og ikke mindst lys, som hæmmer melatoninen.
Selv om der findes mange lyslamper på markedet, er der en særlig grund til, at man skal søge lyset udenfor.
Dels får vi nemlig det kraftigste lys, det blå lys, udenfor i dagtimerne – især over formiddag og frokosttid – og dels har det en række udslagsgivende sideeffekter som motion og frisk luft.
– Det øger samtidig vores sunde appetit og livslyst. Og det er alt sammen kraftigt humørgivende, siger Poul Jennum og fortsætter:
– Faktisk er det så kraftigt, at det påvirker bestemte gener inden i os. Nedsat lysaktivitet dæmper aktiviteten i vores hjerner og kroppe, siger han.
Det kan nemt inkorporeres i hverdagen.
Det svarer cirka til, at man står op, spiser en sund, solid morgenmad som havregryn – uden sukker – og cykler i skole eller på arbejde eller går en tur med hunden.
– Så får du påvirket alle tre faktorer samtidig, nemlig lys, motion og kost, siger Poul Jennum.
Biologien kan ikke ændres
Det er begrænset, hvor meget vi kan ændre ved biologien.
Derfor skal vi anerkende, at vi typisk er mindre aktive i januar sammenlignet med i juli, siger erhvervspsykolog Majken Matzau.
– En måde at få mere energi på er at acceptere, at vi ikke har lige så meget af den som om sommeren, hvor vi er længe udenfor, griller og drikker rosé selv i hverdagen, siger hun og fortsætter:
– Det er nærmest derfor, at hygge er opfundet. Ellers kan vi jo næsten ikke holde vinteren ud.
Ifølge Majken Matzau er de mørke måneder optimale til at meditere i og dyrke egenomsorgen.
– Mens motion løfter vores fysiske energi, så øger selvforkælelse og ro vores indre energi, siger hun og tilføjer:
– Irritation, aggression og frustration er ikke sundt for krop, sjæl og relationer, lyder det fra Majken Matzau.