Sådan får du en sund arbejdsplads
Sundhed på jobbet handler om både fysiske, psykiske og sociale rammer, mener eksperter.
Frugtordninger, morgengymnastik eller et kollega-løbehold.
Der er mange måder at gøre en arbejdsplads sund på, men det vigtigste for sundhedskonsulent Karina Bengtsson er, at det ikke kommer ovenfra og ned – men gennem fælles beslutninger.
– Det bør ske i samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Det vil klart give de bedste resultater. For hvis ledelsen bare udstikker nogle politikker, men ikke har medarbejderne med, så bliver det ikke godt. Og hvis medarbejderne prøver at komme i gang med nogle sunde tiltag, men ikke har ledelsens opbakning, så bliver det altså svært, siger hun til Ritzau Fokus.
Hun mener, at sundhed på arbejdspladsen kan dække over flere forskellige ting.
– Der er selvfølgelig de fysiske rammer: Er ens arbejdsstation indrettet ergonomisk korrekt, hvordan er støjniveauet? Men det handler også om de psykiske forhold: Hvordan er arbejdspresset, fordelingen og mængden af opgaver, arbejdstiden og informationsniveauet?, siger Karina Bengtsson, og fortsætter:
– Sidst er der de sociale forhold: Hvordan er forholdet mellem kollegaerne, forholdet til chefen, snakker man privat i pauserne eller bliver man mobbet?, siger hun.
Janne Funder Jensen, Chefkonsulent i Arbejdsmiljøafdelingen på det Sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, mener også, det er vigtigt, at man inddrager medarbejderne i kampen for en sundere arbejdsplads.
– Ledelsen har et ansvar, men det har medarbejderne også. Ledelsens store ansvar er for det første at både de fysiske og psykiske rammer er i orden, så der bliver taget hånd om arbejdets tilrettelæggelse. Hvis man vil gøre en arbejdsplads sundere, er det alfa og omega at finde ud af, hvad medarbejderen har behov for, for ellers kan man lave nogle tiltag, som ingen bruger, siger hun til Ritzau Fokus.
Hun mener, at en sund arbejdsplads har et godt arbejdsmiljø, både når det kommer det fysiske og psykiske. Hun forklarer, at medarbejderne langt hen ad vejen har løsningen på eventuelle problemer, men at lederne skal skabe rammerne, være lydhøre og være det gode eksempel.
Sundhedskonsulent Karina Bengtssons otte råd til en sund arbejdsplads
1. Nedsæt en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både stab og ledelse.
2. Definér nogle mål så konkret som muligt. Det er ikke nok at sige, at “vi skal være sundere”, men sig i stedet “Vi skal spise flere grøntsager og mindre kage, fordi det giver om mere energi i løbet af dagen”.
3. Lav en handlingsplan, der nøje definerer, hvad I vil gøre og hvornår, der er deadline for de forskellige ting, samt hvem der er ansvarlig for hvad.
4. Lav et budget. Det er fint nok at have nogle mål, men hvis ikke ledelsen ønsker at afsætte midler til at nå disse mål, så bliver det svært.
5. Lav en medarbejderundersøgelse. Ønsker man eksempelvis at sænke medarbejdernes BMI, skal man vide, hvad udgangspunktet er. Her bør man også give medarbejderne mulighed for at komme med ris og ros og forslag til ting, de gerne vil have ændret i forhold til sundhed.
6. Analyser resultaterne af undersøgelsen. Måske kom der nogle input, man ikke havde regnet med, eller som man selv havde overset.
7. På baggrund af analysen laver man så nogle helt specifikke mål og handlingsplaner. Disse skal deles med medarbejderne, så alle ved, hvad der skal ske og hvorfor.
8. Sidste punkt er implementering, hvor målene skal føres ud i livet. Måske skal alle bordene skiftes, alle skal have nye kontorstole, en ny frokostordning skal sættes i gang, medarbejderne skal starte i en løbeklub eller et zumba-hold, fælles morgengymnastik i 15 minutter hver dag, skifte torsdagskagen ud med gulerødder.
/ritzau/FOKUS