Sådan får du en gratis øjenoperation

Hvis du har en vis styrke i brillerne, eller hvis dine øjne har meget forskellige styrker, så kan du få dækket en laserkirurgisk operation.

Hvis du har en vis styrke i brillerne, eller hvis dine øjne har meget forskellige styrker, så kan du få dækket en laserkirurgisk operation. Foto: Scanpix (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Har du dine briller på, mens du læser dette? Ville du hellere være fri for dem? Så skal du normalt betale mellem 10.000-40.000 kroner, hvis du vælger at få ordnet begge dine øjne med en laseroperation i Danmark.

Med mindre du hører til den særlige gruppe af danskere, der kan få hele indgrebet dækket af det offentlige.

– Det kræver, at man har mere end minus 6 i nærsynethed på begge øjne, eller at man har en forskel på de to øjne på mindst 3, eller at man har en kraftig bygningsfejl. Så kan man få operationen betalt, siger Jesper Hjortdal, klinisk professor og overlæge ved Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital.

Indgreb varer et par minutter

Helt konkret går kirurgen ind og fjerner det yderste lag af patientens hornhinde ved hjælp af laseren. Selve indgrebet kan normalt overstås på et par minutter, men der er dog også en risiko ved øjenoperationer, lige som der er ved mange andre typer operationer. Øjenforeningens statistikker fortæller, at cirka fem procent oplever komplikationer efter laserbehandlingen.

– Man skal altså ikke lade sig operere, hvis ikke det er tvingende nødvendigt. Hvis man alligevel overvejer at lade sig operere, fordi man er ked af, at ens briller dugger i regnvejr og så videre, så skal man i første omgang gå til sin øjenlæge og drøfte situationen omhyggeligt med ham, forklarer Erik Lohmann, sekretariatschef hos Øjenforeningen.

– Der findes ikke noget generelt svar på, hvem der virkeligt har brug for en operation, og hvem der overhovedet ikke har. Det skal en øjenlæge gå ind vurdere fra patient til patient. Det er meget sjældent, at der kommer problemer, men det kan ske, understreger Erik Lohmann fra Øjenforeningen.

Omkring 20 procent af danskerne bruger enten briller eller kontaktlinser. Stort set alle danskere over 50 år bruger korrektion af den ene eller den anden art.

– I løbet af 40’erne oplever næsten alle at synet ændre sig på grund af linsen inde i øjet, som bliver stiv med alderen, og derfor får næsten alle brug for læsebriller. Så man kan ikke garantere brillefrihed, ikke engang efter en vellykket laseroperation, forklarer Jesper Hjortdal, klinisk professor, overlæge, Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital.

Fem vigtige overvejelser, inden du beslutter dig for at få en laseroperation

1. Hvis du har mere end plus/minus 6, eller en forskel på 3 mellem dine øjne eller en stærk bygningsfejl, så kan du få dækket din operation af det offentlige. Hvis du har mere end plus 6(langsynet), så er der dog ikke tale om en laseroperation.

2. Kontakt din egen øjenlæge først, så du kan blive oplyst om risici og fordele, inden du eventuelt kontakter en privat øjenklinik.

3. Det er som regel billigere at blive opereret på privatklinikker i udlandet, men til gengæld skal man være opmærksom på, at klagemulighederne og garantien ofte er anderledes end i Danmark.

4. Man bliver altid lokalbedøvet før operationen, og patienten mærker ingen smerte under laserindgrebet.

5. Det er ikke usædvanligt, at man stadig kan have brug for køre- eller læsebriller efter operation.

Kilder: Øjenforeningen, Jesper Hjortdal, Aarhus Universitetshospital.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS