Sådan får du den gode søvn tilbage
Du kan komme tilbage til din gode nattesøvn ved at se på dine rutiner og skrive tankerne ned før sengetid.
Lidt svingende sovetider, vin på en hverdag og snacks før sengetid. Hvis du har skruet lidt på vanerne i nedlukningstiden, så er du langtfra alene.
24 procent svarer i en nylig undersøgelse for Gjensidige Forsikring, at de spiser mere slik, chips og drikker mere sodavand under coronakrisen. 10 procent drikker mere alkohol end normalt.
Men de ændrede – og særligt skiftende – vaner kan have betydning for din søvnkvalitet. De allerbedste betingelser for en god nattesøvn er nemlig rutiner.
– Hvis man oplever problemer med at sove, kan man prøve at genetablere mere hverdagsagtige rutiner med faste tidspunkter at stå op og gå i seng, siger Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:
– Hvis man hygger sig lidt ekstra med alkohol om aftenen i øjeblikket, så er det skidt for søvnen. Men man kan godt drikke et glas vin til maden, for det når at blive forbrændt.
Derudover kan det også være noget rod, hvis du spiser for sent. Det er nemlig ifølge kroppens indbyggede ur noget, der hører til i dagtimerne.
Masser af hjemmearbejde kan også have betydning, hvis det betyder, at du ikke får så meget sollys – for eksempel på vejen til og fra arbejde.
– Vi har et indre ur i hjernen, og det går i kludder, hvis vi ikke får lys, for det synkroniserer kroppens rytme til solens rytme. Det kan give alvorlige problemer for døgnrytmen, siger Birgitte Rahbek Kornum.
Tegn på andre problemer
Søvnproblemer kan også være relateret til en underliggende følelse af angst eller bekymring.
– Søvn er meget kompleks og ret let at forstyrre, siger Birgitte Rahbek Kornum og uddyber:
– Det kan være, hvis man bekymrer sig, føler sig usikker på fremtiden eller måske bare ikke kan overskue, at man skal arbejde hjemme til august eller ikke må se sine venner. Det behøver ikke være nervøsitet for at blive syg eller dø.
Folk, der lider mere alvorligt af søvnmangel, anbefales at skrive deres tanker ned som en slags dagbog.
– Nogle studier har vist, at man falder hurtigere i søvn, hvis man bruger fem minutter på at skrive sine tanker ned, før man går i seng. Der har en beroligende effekt, fortæller Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:
– Det er ikke nok bare at ligge og tænke tankerne, de skal skrives ned. Og det skal ikke være på telefonen, men på papir.
Vidensråd for Forebyggelse foreslår i rapporten “Søvn og sundhed” teknikken “struktureret problemløsning”, hvor man nedskriver en liste af oplevede problemer og angiver mulige måder at håndtere dem.
Gør det gerne flere timer før sengetid, så du kan lægge det helt fra dig.
I galleriet ovenfor kan du desuden blive klogere på, hvilke søvnpositurer du skal forsøge at undgå, og hvilken der en den bedste til god søvn.