Sådan får du børnene til at lave mad
Sommerkursus om madlavning for børn er blevet så populært, at arrangørerne ikke kan følge med. Børnene er vilde med sundhed og madlavning.
Måske parkerer du også ungerne foran fjernsynet, så du kan lave aftensmaden uforstyrret?
Sådan behøver det ikke at være, for det kunne lige såvel være dig, der så tv mens dine børn lavede mad.
Madskoler en succes
De såkaldte Madskoler for børn i alderen 8-12 år har nemlig aldrig været end større succes end nu. Mere end 2000 børn er lige nu tilmeldt en uges madkursus i sommerferien på en af de 150 madskoler. Det er en ny rekord.
– Vi kunne sagtens oprette mange flere madskoler, for efterspørgslen er stor, men det er jo båret af frivillige kræfter, og det at vi kan låne lokaler gratis, fortæller Line Damsgaard, der er projektleder på Madskolerne og ernæringschef i L&F, til Ritzau Fokus.
I år har man gjort en ekstra indsats for at finde både frivillige og lokaler, hvilket har båret frugt. Derfor kan man i år åbne op for den mest succesfulde sæson i skolernes 12-årige historie.
Madskolerne er blevet til i et samarbejde mellem foreningen 4H, Rema 1000 og Landbrug & Fødevarer (L&F). Sidstnævnte har gennemført en større undersøgelse af tilfredsheden med skolerne hos børnene og deres forældre. Her har man fået sig en glædelig overraskelse.
– Vi kan se i evalueringen, at børnene efterfølgende begynder at lave mad derhjemme. De bliver også mere bevidste om mad og sundhed efterfølgende. En tredjedel af forældrene fortæller, at børnenes entusiasme smitter af på hele familien, så det er jo kun godt. Søgningen er ekstremt stor, og vi har ikke flere ledige pladser lige nu, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i L&F, til Ritzau Fokus.
Ifølge hende skyldes succesen blandt andet, at både børn og forældre fortæller om deres positive oplevelser med Madskolen videre til andre børn, der så også gerne vil deltage.
Vil give børnene glæde
Madskolerne sigter efter at give børnene en glæde ved – og en erfaring med – at lave mad. Selv om der også bliver talt om fødevarekvalitet, skal det ikke forveksles med et kursus i økologiske råvarer.
– Vores mål er at give børnene den brede viden, men vi vil ikke pådutte dem noget. Hvis vi snakker om økologi, snakker vi også om konventionelle madvarer. De skal vide noget om begge dele, og så kan de selv træffe valget, siger Line Damsgaard.
Madskolerne
1. Madskolerne har eksisteret i 12 år nu. Ud over madskolen for de 8-12-årige, findes der også en Ungdomsmadskole for børn mellem 13-15 år, samt en etnisk madskoler, der laver mad fra andre madkulturer.
2. Når madskolerne drives af frivillige er det for at holde egenbetalingen nede, så alle kan være med. Madskolen (8-12 år) koster 550 kroner, Ungdomsmadskolen (13-15 år) koster 650 kroner og den etniske madskole koster 175 kroner.
3. I evalueringen af Madskolen svarer 79 procent af forældrene, at de regner med, at børnene vil begynde at lave mere mad derhjemme. 33 procent svarer, at hele familien er begyndt at gå mere op i at spise sundt og varieret. 86 procent svarer, at deres børn går mere op i mad og sundhed efter madskolen.
4. Foruden madlavning indeholder Madskolen også et besøg hos en madproducent (landbrug, mejeri eller andet)forældreaften, motion samt undervisning i sundhed og hygiejne.
5. Man kan læse mere og tilmelde sit barn (hvis der stadig er plads) på madskoler.dk
kilde: Madskoler.dk og Landbrug & Fødevarer
/ritzau/FOKUS