Sådan er ofre for en stormflod stillet
Kontakt dit forsikringsselskab, husk at dokumentere alt, og smid ikke noget ud, før skaderne er besigtiget af en taksator.
De seneste dages uvejr over Danmark resulterede onsdag i stormflod flere steder i landet.
Er du en af de uheldige danskere, der står tilbage med vand i kælderen eller ødelagt inventar, så er det vigtigt, at du hurtigst muligt får sat gang i forsikringsselskabet, hvis du vil have skaderne dækket.
– Stormflodsskader er dækket af en anden forsikring end din normale husforsikring, forklarer Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn og forsikring hos boligejernes videnscenter Bolius.
Her er det den såkaldte stormflodsordning, der dækker skaderne. Og selv om det er dit eget forsikringsselskab, du skal kontakte, og som træffer afgørelsen om erstatning, gælder andre regler end ved øvrige vandskader på huset.
Faktisk står du ikke helt lige så godt som efter eksempelvis et skybrud – omend skaderne kan være væsentligt større.
– Når åer, søer og hav går over sine bredder, og vandet bliver presset ind i boligerne, kan det give nogle ret heftige vandskader. Samtidig er det ofte saltvand, som hurtigere kan skade boligen, siger Tine R. Sode.
Hun forklarer forskellen ved, at du ved en almindelig husforsikring typisk får “nyt for gammelt” – altså får du penge til et helt nyt gulv, selv om det nu ødelagte gulv var gammelt og slidt.
Selvrisko på fem procent
Med stormflodsordningen er der såkaldt afskrivning på, således at et gulv, der er 30 år gammelt, kun erstattes op til den værdi, det har i dag – og ikke hvad et nyt ville koste. Resten er for egen regning.
Samtidig er der en selvrisiko på fem procent af forsikringssummen, fortæller Tine R. Sode.
Stormrådet har torsdag afgjort, at der har været stormflod i store dele af den sydlige del af Danmark – herunder på en del af den jyske østkyst, omkring Lolland, Falster og Møn samt ved Bornholm.
Bor du her, og har du fået skader på din bolig eller dit indbo, er det første, du skal gøre, at ringe til dit forsikringsselskab. For selv om det ikke er dem, der i sidste ende skal punge ud, kører sagen som sagt her igennem.
Det er forsikringsselskabet, der danner overblikket over skaderne, forklares det på Stormrådets hjemmeside.
– Når skaden er anmeldt, får du besøg af en taksator, som opgør skaden. Forsikringsselskabet træffer herefter afgørelse om eventuel erstatning, skriver Stormrådet.
Tine R. Sode forklarer, at det er vigtigt, at du ikke begynder det helt store oprydningsarbejde, før du har talt med forsikringsselskabet.
– Du må gerne rykke lidt rundt eller stille tingene udenfor, men du skal ikke smide noget ud, før taksatoren har været forbi for at vurdere skaderne, fastslår hun.
Hun tilføjer, at det er vigtigt, at du som det allerførste dokumenterer skaderne – for eksempel ved at tage en masse billeder.
Herefter er det vigtigt, at du selv forsøger at begrænse skaden, skriver Stormrådet.
– Dette er nødvendigt både for muligheden for at få erstatning fra Stormrådet og for at undgå følgeskader. Stormrådet yder ikke erstatning for følgeskader, lyder det på Stormrådets hjemmeside.
– Skadesbegrænsning omfatter oftest at pumpe resterende vand væk, affugte ejendommen samt at rydde op og gøre rent efter skaden, så skaden ikke forværres.
Tør op
Har du ikke en vandpumpe, må du ty til en gulvmoppe, siger Bolius’ husekspert Tine R. Sode.
– Det vigtigste er at få boligen tør. Har du parketgulv, er der typisk et hulrum nedenunder, og vand her er lig med skimmelsvamp, siger Tine R. Sode.
Vær særligt opmærksom på at få vandet væk hurtigt, hvis du for eksempel har stikkontakter ved gulvet, ledninger i væggene eller el-gulvvarme i de berørte rum, råder hun.
Bor du i et område, der er ramt af stormflod, har du to måneder til at anmelde skaderne.
Bolius har undersøgt, hvordan danske boligejere har rustet sig mod de vandmasser, der kommer som følge af blandt andet skybrud og stomflod. Godt hver femte af de adspurgte har oplevet skader som følge af kraftigt nedbrud eller skybrud, og 21% giver udtryk for, at de er bekymrede for, at om deres bolig er ordentligt sikret mod pludselige vandskader.